Hirdetés

Figyelmeztet a WHO: rettegett vírus okozhatja a következő világjárványt

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a madárinfluenza miatt törhet ki a következő globális világjárvány. A figyelmeztetést azután adták ki, hogy a madárinfluenza H1N5 törzse a madarakról az emlősökre is átterjedt. 

A vírustörzset olyan emlősökben azonosították, mint a vidra, a nyest és a róka, ami miatt a szakértők úgy vélik, hogy a vírus hamarosan az emberi szervezetben is megjelenhet.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón azt tanácsolta, hogy a nemzetek szorosan kövessék figyelemmel a vírust, hogy idejekorán kiszűrjék az emlősöknél jelentkező fertőzéseket. "Bár az emberi fertőzés kockázata még mindig alacsony, nem feltételezhetjük, hogy ez így is marad" - mondta az igazgató. 

Felidézte, hogy a vírust korábban már kimutatták emberekben, de ez csak elszigetelt esetekben fordult elő, amikor az emberek elpusztult vagy fertőzött madarakkal dolgoztak, vagy kapcsolatba kerültek velük.

A tudósok már régóta figyelmeztetnek a madárinfluenza emlősökre és végül az emberre való átterjedésének veszélyére. A vírus akár egy szezonális influenzával is kombinálódhat, ami a következő világjárványt okozhatja – írja az Index.

Van okunk aggódni a vírus mutálódása miatt?

Hivatkozás másolása

A vírusból vett spanyolországi mintákat laboratóriumban elemezték, az eredmények pedig kimutatták, hogy a vírus több olyan mutációt is tartalmazott, amelyet korábban a madárinfluenzában még nem láttak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés