Hirdetés

Súlyos figyelmeztetés jött, rendkívül veszélyes hely a Facebook Marketplace

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Facebook-felhasználóknak nagyon vigyázniuk kell, ugyanis a Marketplace-n egyre több durva csalás terjed. A kiberszakértők most felfedték azt a három jelet, amire oda kell figyelni annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá. 

A Facebook Marketplace ma már rendkívül népszerű, sokan használják arra, hogy ott vegyenek vagy épp eladjanak termékeket. Már csak azért is ilyen felkapott, mert könnyen kapcsolatba lehet lépni az emberekkel, sőt, közvetlen üzenetet is tudunk küldeni, ha épp megtetszik egy árucikk. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a csalók is megjelentek a felületen. 

A Keeper Security most azonban arra figyelmeztet, hogy fennáll a veszélye, hogy átverés áldozatává válhatunk a platformon. A szakértők a vásárlókat és az eladókat is óvatosságra intették - írja a Sun.

A veszélyes átverések jelei

Hivatkozás másolása

A szakértők szerint három olyan átverés terjed, amely különösen a vásárlókat célozza meg. Az elsőt a kiberbiztonsági szakemberek "csalinak" nevezik. Ilyenkor a csalók a Marketplace-re lépve egy népszerű terméket nagyon olcsón kínálnak, ami miatt sok embernek felkeltik az érdeklődésüket, legalább annyira, hogy üzenetet kapjanak a leendő áldozatoktól. A vevő által kínált termék azonban valójában már nem eladó, de a csaló felajánl egy hasonló terméket jóval magasabb áron vagy alacsonyabb minőségben. 

A második gyakori átverés a foglalókkal kapcsolatos. Ezt általában akkor vetik be, amikor az eladó egy nagyon drága terméket kínál. A csaló általában arra kéri a gyanútlan áldozatait, hogy tegyen le némi előleget, amivel garantálja, hogy valóban meg fogja vásárolni a terméket. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: ezt soha senki ne tegye meg, és ne adjon át pénzt, amíg nem találkozik az eladóval. 

Aranza Trevino, a Keeper Security munkatársa azt mondta, ha egy eladó arra biztat, hogy fizessünk előleget, jobb, ha nem fizetjük ki, mert a hirdetés valószínűleg átverés és csak a pénzüket akarják kicsalni.

A harmadik típusú átverés, amikor arra kérik a vásárlót, hogy ajándékkártyával fizessen, nem pedig egy megbízható fizetési móddal. Ez úgy működik, hogy az eladó megkéri arra, töltse fel az ajándékkártyát a termék eladási árának megfelelő összeggel. Ezután pedig azt kérik, hogy küldje el az ajándékkártya számát és szükség esetén a PIN-kódot, mielőtt a terméket elküldik. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag nála landol a "pénzünk." "Előfordulhat, hogy a szóban forgó termék nem az, amit a vevő vásárolni szándékozott, vagy egyáltalán nem is kapnak terméket, mert az soha nem is létezett" - figyelmeztetett Aranza, hozzátéve, hogy az ajándékkártyák lenyomozhatatlanok, és nem lehet a róluk elutalt pénzt visszatéríteni, ezért a csalók előszeretettel trükköznek ezzel. 

A szakértők azt javasolják, ha a Facebook Marketplace-en vásárol, mindenképpen ragaszkodjon a biztonsági fizetési módokhoz, és mindig ellenőrizze az eladói értékeléseket. Ha lehetséges, inkább nyilvános helyeken - lehetőleg egy barátja vagy családtagja kíséretében - szervezze meg a "vásárlást", így személyesen is ellenőrizheti a terméket és az eladót is. 

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a csalók gyakran megpróbálják átcsábítani a vásárlókat más csevegőalkalmazásokba, hogy megszerezzék az adatait, de mindig ragaszkodjunk a Messengerhez. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés