Hirdetés

A Facebook Marketplacen támadnak a csalók: ne dőljön be ezeknek a hirdetéseknek

Nap Híre portré Nap Híre

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR-hatósága folyamatosan figyeli a Facebook Marketplace menüjében megjelenő tűzifahirdetéseket. Novemberben nagy ellenőrzést tartottak a hatóság ellenőrei, és a szúrópróbaszerűen végzett telefonos próbavásárlások során 70 hirdetésből 56 esetben súlyos jogsértéseket észleltek. Az érintett telefonszámokat feketelistára tették. 

A hatóság éppen emiatt a hivatalos oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy rendkívül kockázatos a közösségi médiás felületeken tűzifát rendelni - írja a Femina

A lap megjegyezte, hogy a Marketplacen megjelenő tűzifahirdetések megbízhatatlanságát szintén jelzi, hogy a hirdetők több mint fele meg sem adja a telefonszámát, kizárólag privát üzenetben lép kapcsolatba a vásárlókkal.

Az is gyanús lehet, ha az eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges olyan adatokat, mint például az EUTR technikai azonosító szám, név, telefonszám, jobb esetben telephelyi elérhetőség. Az ilyen hirdetők ugyanis jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy az esetleg elégedetlen vevők utolérjék őket - írják a közleményben. 

A Nébih arról is beszámolt, hogy a telefonos próbavásárlás során, miután az ellenőrök felfedték kilétüket, a csalók legtöbbször azonnal letették a telefont. 

Minden olyan esetben, amikor az eladó a hatósággal együttműködött, a Nébih szakemberi megadták a jogszerű hirdetésfeladáshoz szükséges információkat. Azon hirdetők adatai és telefonszámai, akik a hatósági segítség alapján pótolták a hiányosságokat, javították a hirdetéseket, nem kerültek fel a jogszerűtlen hirdetések közé.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés