Hirdetés

Nemet mondott a FIFA a szaúdiaknak, nem lesz vb a királyságban 2030-ban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A FIFA Tanácsa kulcsfontosságú döntéseket hozott a 2030-as és a 2034-es FIFA világbajnokságról.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség arról döntött, hogy 2030-ban a világbajnokságnak három kontinens és összesen hat ország fog otthont adni. A FIFA Tanácsa egyhangúlag úgy döntött, hogy Marokkó, Portugália és Spanyolország rendezheti meg a vb-t 2030-ban. Illetve arról is döntés született, hogy Uruguay fővárosában, Montevideóban kerül sor a vb centenáriumi ünnepségére, ugyanis 1930-ban ugyanitt rendezték meg a legelső FIFA-világbajnokságot. Emellett további mérkőzéseket rendeznek Argentínában és Paraguayban is – írják a szövetség oldalán.

Mindez azonban szomorú hír Szaúd-Arábiának, ugyanis a királyság szintén pályázott a 2030-as világbajnokság megrendezésére, de elhasalt a FIFA Tanácsa előtt a pályázatuk.

„A mostani széthullott világot a FIFA és a labdarúgás egyesíti” – mondta Gianni Infantino, a FIFA elnöke. „A FIFA tanácsa, amely az egész futballvilágot képviseli, egyhangúlag úgy döntött, hogy a legmegfelelőbb módon ünnepeljük meg a FIFA világbajnokság századik évfordulóját, amelynek első mérkőzését 1930-ban Uruguayban rendezték meg. Ennek eredményeként Dél-Amerikában kerül sor az ünneplésre és három dél-amerikai ország – Uruguay, Argentína és Paraguay – is rendezhet egy-egy mérkőzést a 2030-as világbajnokságon. Az első három mérkőzés közül a legelsőt természetesen abban a stadionban játsszák majd, ahol minden elkezdődött, azaz Montevideó ikonikus stadionjában, az Estádio Centenárióban” – tette hozzá az elnök.

„A FIFA Tanácsa egyhangúlag döntött arról is, hogy a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére Marokkó, Portugália és Spanyolország közös pályázata lett a nyerő” – tette hozzá. „Két kontinens – Afrika és Európa – nemcsak a labdarúgás ünneplésében egyesül, hanem egyedülálló társadalmi és kulturális összetartozást biztosít. Mindez nagyszerű üzenet a békéről, a toleranciáról és az elfogadásról”. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés