Hirdetés

Tényleg ilyen egyszerű lenne ma egy fiatalnak lakáshoz jutni? Egymásnak feszültek a netezők

Nap Híre portré Nap Híre

Született egy poszt, amelynek szerzője igyekezett megvilágítani, hogy egy generációval korábban hogyan szerezhettek saját ingatlant a fiatalok. Nem sokkal később megérkezett a válasz, ami elsőre igencsak sokkoló lehet.

Nemrég írtunk arról, milyen drámai mértékben drágultak egy év alatt a budapesti albérletek,  és akkor ez még szinte semmi az ingatlanárakhoz képest. Sokak fejében megfogalmazódhat a kérdés, hogy ilyen árak mellett hogyan tud ma egy fiatal saját lakáshoz jutni. Ezt a témát boncolgatta a napokban egy Reddit-felhasználó is, aki leírta, hogyan lett ingatlana annak, aki 30 évvel ezelőtt akart nekivágni ilyesminek.  

A felhasználó hangsúlyozta, hogy a fővárosban dolgozók közül sokan ingáztak, a környező településekről jártak be Budapestre, vagyis nem vettek (sokszor drágábban) fővárosi lakást. 

"Kinézel egy települést, ahol horror árak vannak, de onnan öt kilométerre (közúton) lévő másik településen meg már fele annyiért is kaphatsz. Persze erre már sokan rájöttek, tehát lehet, hogy 10 kilométert is tágítani kell a kört. Ha ragaszkodsz a kinézett helyhez, akkor lehet, hogy sosem lesz saját ingatlanod, de ha engedsz ebben, akkor mindjárt másképp festenek a dolgok"

- írja. Emellett a fiatal párok sokszor nem saját lakásban kezdték a közös életüket, hanem valamelyikük szüleinél, és így tudtak gyűjtögetni saját otthonra. Az építkezésben sokszor a rokonság segített, vagy ugyanez történt egy használt ingatlan felújításánál is. Kölcsön persze akkor is volt, de sokkal kisebb összegekben.

"Amikor egyébként a fiatalok ezen problémáit látom, akkor bennem mindig az merül fel, hogy hol vannak a szüleik? Azok a szülők, akik megtapasztalták ezt, amit itt felvázoltam. Ők nem tudják, hogy vannak a kiröppenés előtti évek, amikor mindenki azon dolgozik kollektíve, hogy a fiataloknak legyen majd sajátjuk? Itt biztos, hogy egy nagy űr van, és erre is vannak tippjeim, hogy miért, de ebbe most nem megyek bele"

- zárul a poszt.

"Nem akarunk mi kacsalábon forgó palotát..."

Hivatkozás másolása

Nem kellett sokat várni, megérkezett a válasz is. Egy másik felhasználó szintén a Redditen reagált a posztra, leírva, hogy ő és a párja miket tapasztalnak. 

Azt írja, 27 évesen havonta kb. félmillió forintot tudnak félretenni, az apósa házában laknak az anyósával közösen, és az ő szülei is támogatták az életben való elindulást.

"Ott tartunk tehát, hogy évente félre tudunk tenni 6 millió forint körüli összeget (ha nincsen komolyabb kifizetendő meghibásodás a házon). A KSH szerint a top 15%-ban keresünk az egész magyar lakosságot tekintve, nem csak a harminc alattiakat nézve, ott szerintem még durvább lenne a helyzet. Ez alapján azt, amit a nagypapámék a hatvanas években elkövettek (névleg, hogy harmincas évük közepére budapesti házat építettek fel), akkor tudnánk megcsinálni, ha 50% önerőt villantanánk fel"

- írja, hozzátéve: ha minden csak úgy lesz, mint most, akkor 37 éves korában mai pénzen 50-60 millió forintnak megfelelő hitelt fog felvenni, hogy vegyen egy Kádár-kockát, és valahonnan szerez még 20 millió forintot, hogy felújítsa.

"Ez ma, Magyarországon két top keresetű, dolgos fiatal valósága. Nem akarunk mi a Rózsadombon kacsalábon forgó palotát. Nem az a legnagyobb problémánk, hogy hol fog a gyerekünk oviba járni, hogy az alapján keressünk ingatlant. Próbálunk nem hetvenmillió csokot meg babavárót meg minden sz*rt a nyakunkba venni azért, hogy elérjük azt, amit két generációval ezelőtt emberek úgy nagy általánosságban röhögve elértek (mert nem mondom el, hogy melyik nagyszülőm még hol milyen nyaralót vett, mert az már tényleg csak a hab lenne a tortán)"

- zárja bejegyzését a felhasználó.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés