Hirdetés

Brutális fertőzés gyilkolja a japánokat, rengeteg a halott

Virág Sára portré Virág Sára

Rekordszintre ugrott Japánban a halálozások száma, amelyet egy rendkívül veszélyes és halálos bakteriális fertőzés okoz. A szakértők eddig még nem tudták megmondani, hogy mi okozza a fertőzés pusztító tombolását. 

A japán egészségügyi minisztérium június másodikáig 977 Streptococcus baktérium okozta toxikus sokk szindrómás (STSS) esetet talált, a fertőzés halálozási aránya pedig akár harminc százalék is lehet. Az adatok szerint janár és március között 77 ember vesztette életét a fertőzés miatt. A szigetországban jelenleg zajló járvány halálos áldozatai már meghaladták a tavaly mért 941 áldozatot, ami az eddigi legmagasabb szám volt a mérések 1999-es kezdete óta. A Japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete tavaly 97 STSS-el kapcsolatos halálozást jelentett, ami a második legmagasabb szám az elmúlt hat évben. 

A toxikus sokk szindrómát általában a Staphylococcus aureus vagy Streptococcus baktérium egyes típusai okozzák. Ezek a kórokozók alapvetően az emberi bőrön, az orrban és a szájban is megtalálhatók, baj azonban csak akkor van, ha mélyebbre jutnak a bőr rétegeiben, illetve a szervezetben. A véráramba kerülve ugyanis olyan toxinokat bocsátanak ki, amelyek károsíthatják a szöveteket és a szervek működését. A betegeknél kezdetben láz, izomfájdalom és hányás jelentkezik, az állapot azonban gyorsan életveszélyessé válik, ahogy a szervezet sokkba kerül és a szervek kezdik felmondani a szolgálatot – írja a CNN

A toxikus sokk szindróma még kezelés mellett is halálos lehet, tíz emberből akár három is belehalhat a fertőzésbe – közölte az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC). A szakértők húsevő vírusnak is nevezik a betegséget, ugyanis a fertőzés a végtagok elhalását is okozhatja, a legtöbb betegnél azonban ez akkor következik be, ha alapvetően is le van terhelve az immunrendszere, például cukorbeteg vagy esetleg súlyos betegséggel küzd. Bár a covid miatt bevezetett olyan intézkedések, mint a távolságtartás és a maszkhordás csökkentették a fertőzések számát, ezek eltörlése után több ország is arról számolt be, hogy megugrott az STSS-fertőzések száma. 

A szakértők továbbra is csak a sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a fertőzések megugrását Japánban. A betegek közel felénél nem tudják megmondani, hogy hogyan kezdődött a fertőzés. Ken Kikuchi professzor szerint az egyik magyarázat az emberek covid utáni legyengült immunrendszere lehet. A koronavírus-járvány miatt rengeteg embernek legyengülhetett az immunrendszere, ez okozhatja most a fertőzések robbanásszerű növekedését – fogalmazott. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés