Hirdetés

Nem hisszük el: már 20 éve nincs köztünk Fehér Miklós

Nap Híre portré Nap Híre

Ma 20 éve annak, hogy elment közülünk Fehér Miklós. A sportoló csak 25 évet élt, de így is a magyar labdarúgás egyik legnagyobb alakja lett, ugyanis a játékával és az emberi nagyságával elnyerte a honi és a portugál társadalom tiszteletét és szeretét is.

Az nb1.hu felidézte Fehér Miklós halálának szörnyű részleteit. A Benfica labdarúgója a 60. percben lépett pályára, José Antonio Camacho edző cseréjeként a Guimares elleni meccsen. A meccs végén sárga lapot kapott (ekkor mosolygott), majd összeesett két lépés után. A boncolás előtt szívinfarktust állapítottak meg nála. A tragédiát súlyosbította, hogy a stadionban nem volt defibrillátor, így csak kézzel próbálták újraéleszteni. 

A Benfica 1-0-ra vezetett, de a játékvezető, Olegário Benguerenca azonnal észrevette, hogy nagyobb a baj, ugyanis Fehér nem mozdult. Segélyt kért és lefújta a meccset. Balla János, Magyarország akkori lisszaboni nagykövete elmondta, hogy Fehért kétszer sikerült újraéleszteni a pályán és a mentőautóban, de a kórházban a harmadik szívleállás végzett vele.

A hivatalos orvosi jelentés szerint a magyar sztárfocista 23 óra 10 perckor halt meg, egyes források szerint tüdőembólia okozta a halálát. A magyar válogatott akkori orvosa, Lejkó Dezső elmondta, a játékos sok vizsgálaton átesett, azonban semmi nem utalt arra, hogy szívproblémái lennének. A holttestet a boncolás után Lisszabonba vitték. A Benfica szurkolói a Luz Stadionban búcsúztak el tőle.

Fehér Miklósra Magyarországon és Portugáliában is nagy szeretettel emlékeznek. A klub stadionjában, az Estádió da Luzban (A Fény Stadionja) még mellszobrot is állítottak neki, ez rajta kívül csak Eusébiónak, a portugál futball legendájának járt. A FIFA levélben fejezte ki részvétét a Benficának és a magyar szövetségnek Fehér Miklós halála miatt. Az MLSZ a Puskás Ferenc-stadion melletti emlékműnél búcsúztatta el a játékost.

Fehér Miklósra Magyarországon is méltán emlékeznek a mai napig. Kaibás Adriennek, Fehér egykori menyasszonyának az idő sem enyhítette teljesen a fájdalmát. Két gyermeket nevel, Krisztiánt és Emilít. "Nem keresem a következő párom, mert Miki még mindig velem van és a szívemben él. Nagyon hiányzik, és évente négy-öt alkalommal elmegyek a sírjához, hogy beszélgessek vele, hol sírva, hol nevetve" - mondta Adrienn még 2020-ban a Story magazinnak. 

A magyar válogatott és a Benfica tehetséges labdarúgója 2004. január 25-én vesztette életét.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés