Hirdetés

Nagy a baj, a budapesti repülőtér nevében próbálják átverni a magyarokat

Nap Híre portré Nap Híre

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez bejelentés érkezett egy hamis Facebook oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport - BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg.

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához, amely a https://www.bud.hu címen érhető el. A csaló oldalak elszaporodására már a Budapest Airport is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a repülőtér soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy más szenzitív adatát - közölte az MTI. 

A csalás lényege, hogy a repülőtér "akciós áron" elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek természetesen egyáltalán nincs valóságalapja.

Ez a csalási módszer egyáltalán nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook oldal bukott le. Ezek az oldalak igyekeznek valós platformok látszatát kelteni, a csalók bejegyzéseket posztolnak, hamis profilokkal kommenteltek, reagálnak.

Ezesetben a csalók valószínűsíthetően egy korábban feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. Jelzésértékű, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés