Hirdetés

Valami nagyon nem stimmel a Pfizer es Ursula von der Leyen kapcsolata körül: lépett az Európai Ügyészség

Nap Híre portré Nap Híre

A legfelsőbb európai ügyészek nyomoznak az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti oltóanyag-tárgyalások kapcsán elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos vádak miatt. 

A liège-i ügyészség szóvivője szerint a legfelsőbb európai ügyészek nyomoznak az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti oltóanyag-tárgyalások kapcsán elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos vádak miatt. 

Az Európai Ügyészség nyomozói az elmúlt hónapokban átvették a Von der Leyen ellen „közfeladatokba való beavatkozás, sms-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség” ügyében nyomozó belga ügyészségek munkáját. Az üggyel kapcsolatban azonban még nem történt vádemelés – írja a Telex

A koronavírus-járvány kezdetekor Európai Bizottság javaslatára az uniós tagországok úgy döntöttek, hogy közösen intézik a vakcinabeszerzést. A New York Times 2021 áprilisában lehozott egy „Így ütött nyélbe Európa egy Pfizer–vakcina-üzletet sms-ekkel és hívásokkal” című cikket, ami szerint Von der Leyen azt mondta a lapnak, hogy a harmadik, 1,8 milliárd adagos szerződés előtt a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával sms-ben és telefonon beszélgetett. 

A szóban forgó sms-eket egy német újságíró akarta megnézni később, ezeket azonban nem adta ki a bizottság, arra hivatkozva, hogy már nincsenek meg. Az Európai Ügyészség október 14-én jelentette be, hogy nyomoznak az EU-s vakcinabeszerzés ügyében, de nem pontosított, így nem lehetett tudni, hogy ez érinti-e a Pfizergate néven elhíresült ügyet is. Most azonban konkrétan megnevezték a nyomozás tárgyát is, így már biztos, hogy a Von der Leyen és Albert Bourla közötti sms-ekről van szó. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés