Hirdetés

Ez történik valójában a testével, ha egy hónapig nem iszik alkoholt

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Jobb alvás, ragyogó bőr, karcsúbb derék - és ez csak a jéghegy csúcsa.

Karen Tyrell, a Drinkaware jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint, ha részt vesz a józan/száraz októberben, rengeteg egészségügyi előnyt tapasztalhat - írja a Daily Mail.

Az alkoholtól való tartózkodás javítja a reggeli hangulatote, és még hét rák és májbetegség kockázatát is csökkenti.

Az első héten már érezhetőek a változások, ennyi alkoholmentes nap után ugyanis már sokkal frissebben, kipihentebben ébredünk. Ennek az az oka, hogy az alkohol megzavarja az alvási ciklus egy nagyon fontos szakaszát, az REM (rapid eye movement - gyors szemmozgás) szakaszt, emiatt pedig másnap mindig fáradtabbnak érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy valójában hány órát is aludtunk.

Az alkohol ezen kívül depresszív hatású, és erősítheti a szorongást, így a józanság a mentális egészségét is javíthatja. "A rendszeres ivás megzavarja az agyban lévő vegyi anyagokat, amelyek létfontosságúak a jó mentális egészséghez" - mondja Tyrell. Hozzátette: “Tehát, bár kezdetben nyugodtnak érezheti magát egy ital után, az alkohol hozzájárulhat a depresszió és a szorongás kialakulásához.”

A második tiszta héten már az arcbőrünk is sokkal ragyogóbb lehet. Az alkohol ugyanis kiszáríthatja a bőrt, így puffadtnak, fénytelennek és száraznak tűnik. Hetente több mint 14 egység alkohol – ami hat korsó sörnek vagy 10 kis pohár bornak felel meg – rendszeres elfogyasztása italmentes napok nélkül károsítja a májat. A Drinkaware arra figyelmeztet, hogy ez sárgaságot, a bőr és a szemfehérje sárgulását okozhatja, ami súlyos, alkohollal összefüggő májbetegség jele.

A harmadik héten már a mérleg is kevesebbet mutathat. Az NHS szerint egy korsó sör több mint 200 kalóriát tartalmaz, egy 175 ml-es pohár borban pedig több mint 150 kalória van. Nagyjából annyi, mint egy fánkban.

A negyedik, alkoholmentesen töltött héttel pedig már rengeteget teszünk az egészségünkért. Az alkoholt hét különböző ráktípussal hozták összefüggésbe, beleértve a bélrákot, a mellrákot, a májrákot és a szájrákot. 

Ha csak egy hónapra hagyja abba az ivást, akkor a mája lehetőséget ad arra, hogy elkezdje helyreállítani önmagát és regenerálja sejtjeit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés