Hirdetés

Megkongatták a vészharangot: extrém időjárás éri el Európát, van, ahol még a havazhat is

Nap Híre portré Nap Híre

Bár véget ért a kánikula, az extrém időjárás a hőhullámok végével sem szűnik meg Európában. A Severe Weather Europe friss elemzése szerint szeptemberben heves esőzések és áradások várhatók, és van, ahol még hóesés is előfordulhat.

A Severe Weather Europe friss elemzése szerint a hőséget okozó hőkupola-effektus megszűnésével dinamikusabban változó, extrém időjárás köszönthet be az Alpok régiójában és Közép-Európában, heves esőzéssel és áradásokkal - írja a Portfolio

A modellezések azt mutatják, hogy a meleg levegő kiáramlását blokkoló magas nyomású gerinc megszűnésével változékonyabb időjárás várható szeptemberben a kontinensen. Már a héten elkezdődik a lehűlés és az esőzés Közép-Európában, az Alpok magasabban fekvő régióiban pedig akár hóesés is előfordulhat.

A komplex időjárási jelentések nem csak Európában vezethetnek durván csapadékos időjáráshoz. Az északi és déli passzátszelek találkozása mentén létrejövő intertrópusi konvergenciazóna (ITCZ) a megszokott nyugati irány helyett Afrika felé szállítja az óceán felől érkező meleg, párás légtömegeket, ami miatt a hagyományosan rendkívül száraz Szaharában már hetek óta heves esőzések és árvizek tapasztalhatóak.

Az elemzés szerint a két légáramlat, a Közép-Európába megérkező alacsony nyomású, és az Afrikában esőzést okozó trópusi, mentén a mediterrán régióban a közeljövőben újra emelkedhet majd a hőmérséklet. A mediterrán területeken tapasztalható szeptemberi hőhullám, kombinálva az idei nyár alatt jelentősen felmelegedett Földközi-tengerrel, szokatlan mennyiségű nedves légtömeget szállíthat majd Európába, így az előrejelzések szerint csapadékos lesz a szeptember. 

Jobb ha felkészülünk az extrém időjárásra

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, a tudósok megerősítették, hogy a második egymást követő évben dőlt meg a globális melegrekord, így 2024 lesz a történelem legmelegebb éve a feljegyzések kezdete óta. Arra is figyelmeztettek, hogy jobb, ha felkészülünk, ugyanis a helyzet ennél valószínűleg csak rosszabb lesz: ha az emberek továbbra is folytatják a bolygót felmelegítő fosszilis tüzelőanyagok kitermelését, akkor a Copernicus szerint sokkal rosszabb dolgok várhatók, mint eddig. "A nyáron tapasztalt, hőmérséklethez köthető szélsőséges események csak egyre intenzívebbé válnak, még pusztítóbb következményekkel az emberekre és a bolygóra nézve, hacsak nem teszünk sürgős lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére” - figyelmeztetett Samantha Burgess, a Copernicus helyettes igazgatója.

Itt a fordulat Magyarországon is

Hivatkozás másolása

A héten brutális fordulat várható az időjárásban. Az előrejelzés szerint esővel, széllel és lehűléssel kezdődik a hét, majd szerdán már ismét sok napsütés várható. A hét második felében kiadós esőre kell számítani, sokfelé lesz erős a szél és a legmelegebb órákban is mindössze 20 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés