Hirdetés

Ha nehezen bírta az idei időjárást, van egy rossz hírünk: ez csak durvább lesz

Garai Kitti portré Garai Kitti

A tudósok megerősítették, hogy a második egymást követő évben dőlt meg a globális melegrekord, így 2024 lesz a történelem legmelegebb éve a feljegyzések kezdete óta. Most arra figyelmeztetnek, hogy jobb, ha felkészülünk, ugyanis a helyzet ennél valószínűleg csak rosszabb lesz.

A Copernicus, az európai klímavédelmi szolgálat pénteken tette közzé az adatait, ami szerint a június és augusztus közötti időszak volt a legmelegebb a világon a feljegyzések 1940-es kezdete óta. az idei nyár 0,69 Celsius-fokkal volt melegebb az 1991 és 2020 közötti átlagnál, 0,03 fokkal megelőzte a tavaly nyáron felállított korábbi rekordot - állapította meg a Copernicus, írja a CNN

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a felmelegedés tovább fog folytatódni, mivel az emberek továbbra is folytatják a bolygót felmelegítő fosszilis tüzelőanyagok kitermelését. 

A hatások, valamint az emberi egészségre és életekre gyakorolt súlyos következmények egyértelműek voltak, ahogy a világ számos országa brutális nyári hőmérsékleteket élt át, amelyek halálos hőhullámokat, rekorddöntő erdőtüzeket és pusztító viharokat okoztak. A déli féltekén ráadásul még télen is szélsőséges volt a hőség. 

A múlt hónapban Ausztráliában is megdőlt az országos rekord, a valaha volt legforróbb augusztusi napon a hőmérséklet elérte a 41,6 Celsius-fokot. Eközben az Antarktisz egyes részein a hőmérséklet júliusban 10 Celsius-fokkal emelkedett az eddigi átlagos érték fölé. 

A Copernicus adatai megerősítik azt, ami valószínűnek tűnt: a bolygón az eddigi legmelegebb júniust, majd júliusban a legforróbb napokat regisztrálták. A nyarat a valaha mért legforróbb augusztus zárta, amit pénteken erősített meg a Copernicus.

Az augusztus a 16,82 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel 1,51 Celsius-fokkal melegebb volt, mint az iparosodás előtti korszak átlagos augusztusa, vagyis azelőtt, hogy az emberiség nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot kezdett volna elégetni.

A Copernicus megállapítása szerint a 2023 szeptemberétől 2024 augusztusáig tartó 12 hónap volt a valaha mért legforróbb időszak, 1,64 Celsius-fokkal melegebb, mint az iparosodás előtti szintek. "A sorozatban megdőlt hőmérsékleti rekordok növelik annak valószínűségét, hogy 2024 lesz a valaha mért legmelegebb naptári év” – nyilatkozta Samantha Burgess, a Copernicus helyettes igazgatója.

Számos tényező befolyásolja a globális hőmérséklet ingadozását, beleértve a természetes klímafolyamatokat, mint például az El Niño, amely a trópusi Csendes-óceánból ered és a bolygó melegedéséhez vezet, valamint az emberi tevékenységből származó tényezőket, például a fosszilis tüzelőanyagok égetését, amely a klímaválság fő hajtóereje. Az El Niño, amely hozzájárult a rekordhőmérsékletek kialakulásához, júniusban véget ért, de a tudósok szerint hatásai nem szűnnek meg azonnal.

„A globális melegrekord ezen a nyáron várható volt, figyelembe véve a visszahúzódó El Niño eseményből származó hőmaradványokat, amelyek hozzájárultak az emberi tevékenységekből származó üvegházhatású gázok kibocsátása által okozott folyamatos felmelegedéshez” – mondta Richard Allan, a brit Readingi Egyetem klímatudományi professzora.

Allan a CNN-nek elmondta, hogy „rendkívül aggasztó”, hogy az elmúlt 12 hónapban a hőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, de szerinte ez "elkerülhetetlen volt, tekintve a kormányok lassú intézkedési ütemét” a bolygó felmelegedését okozó szennyezés csökkentésére.

A tudósok már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a világnak az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 fokra kell korlátoznia a globális felmelegedést, hogy elkerülje az éghajlatváltozás legkatasztrofálisabb hatásait. Bár a szakembereket inkább a hosszú távú határátlépések aggasztják, de szerintük az átmeneti határátlépések folyamatos előfordulása is egy riasztó jelzés arra, hogy merre tart a világ, és hogy ez mit jelent az emberek életére nézve.

A Copernicus részéről Burgess figyelmeztetett, hogy sokkal rosszabb dolgok várhatók. "A nyáron tapasztalt, hőmérséklethez köthető szélsőséges események csak egyre intenzívebbé válnak, még pusztítóbb következményekkel az emberekre és a bolygóra nézve, hacsak nem teszünk sürgős lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére” – mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés