Hirdetés

Óriási a baj, ez nekünk is fájni fog: fejreálltak a németek, durván befékezett az eurózóna gazdasága

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az Európai Bizottság csütörtökön csökkentette az euróövezetre vonatkozó 2024-es növekedési és inflációs előrejelzését és figyelmeztetett, hogy a geopolitikai feszültségek növekvő bizonytalanságot jelentenek a közös valutaövezet gazdasága számára.

Az EU végrehajtó szervének előrejelzései jól mutatják az Európai Központi Bank tavalyi kamatemelési kampányának hatását: az inflációt sikerült kézben tartani, az előrejelzések szerint 2,7 százalékra esik vissza, de a növekedés is aggasztóan lassú, és várhatóan mindössze 0,8 százalékos lesz – jelentette az AFP.

Bár a frankfurti székhelyű EKB eddig változatlanul tartotta a kamatokat 2024-ben, széles körben arra számítanak, hogy a lassuló fogyasztói árak és a gyengülő euróövezeti gazdaság miatt még idén megkezdi a kamatcsökkentést.

Az infláció az oroszok 2022-es ukrajnai invázióját követően ugrott meg, ami az energiaárakat az egekbe repítette, miközben Európa alternatív energiaforrásokat keresett.

Kétharmadára csökkentek a növekedési kilátások

Hivatkozás másolása

Az alacsonyabb energiaárak tükrében a bizottság 3,2 százalékról meredeken lefelé módosította inflációs előrejelzését -- bár az még mindig az EKB két százalékos célértéke felett marad.

"Az alacsonyabb energiahordozó-árak és a gyengébb gazdasági lendület az őszi előrejelzésben vártnál meredekebb lejtmenetbe állította az inflációt" - áll a bizottság közleményében.

A bizottság 2024-re vonatkozó, 0,8 százalékos euróövezeti növekedési előrejelzése szintén erőteljes lefelé történő felülvizsgálatot jelent a korábbi 1,2 százalékos előrejelzéshez képest.

"Miután a tavalyi év második felében csak hajszál híján sikerült elkerülni a technikai recessziót, az uniós gazdaság kilátásai 2024 első negyedévében továbbra is gyengék" - áll a közleményben.

Brüsszel jövőre 1,5 százalékos növekedést vár.

Valdis Dombrovskis, a bizottság ügyvezető alelnöke azonban arra figyelmeztetett, hogy "a globális helyzet továbbra is rendkívül bizonytalan", mivel attól tartanak, hogy a közel-keleti konfliktus Izraelen túlra is kiterjedhet. "Figyelemmel kísérjük a geopolitikai feszültségeket, amelyek negatív hatással lehetnek a növekedésre és az inflációra" - mondta.

A bizottság ugyanakkor optimista volt, hogy az energiatámogatási intézkedések lejárta és a vörös-tengeri kereskedelmi zavarok ellenére ezek a kérdések hosszabb távon nem fogják kisiklatni a csökkenő inflációt.

"Az európai gazdaság egy rendkívül nehéz évet hagyott maga mögött, amelyben a tényezők összejátszása komolyan próbára tette ellenállóképességünket" - mondta Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa.

"A 2024-re várt fellendülés szerényebb lesz, mint három hónappal ezelőtt előre jeleztük, de fokozatosan felgyorsul a lassabb áremelkedés, a növekvő reálbérek és a figyelemre méltóan erős munkaerőpiac hatására" - tette hozzá.

Óriási bajban a németek

Hivatkozás másolása

Az euróövezetet rendkívül súlyosan érintik az övezet legnagyobb gazdaságának, Németországnak a gazdasági bajai. A bizottság jelentősen rontotta a Németországra vonatkozó előrejelzését, és az őszi 0,8 százalékos előrejelzéshez képest 2024-ben már csak 0,3 százalékos növekedést vár.

"A beruházások növekedése az előrejelzések szerint továbbra is alacsony marad a pandémiát megelőző értékekhez képest, amit az év eleji rossz befektetői hangulat is jelez. A munkaerőhiány továbbra is szűk keresztmetszetet jelent [a német gazdasági] aktivitásnak" - áll a jelentésben.

A bizottság azonban továbbra is 1,2 százalékos növekedést vár a német gazdaságtól 2025-ben.

Franciaország, az EU második legnagyobb gazdasága jobban teljesít, mint Németország, de a bizottság Franciaországra vonatkozó növekedési előrejelzését is 1,2 százalékról 0,9 százalékra csökkentette.

A francia gazdaságra vonatkozó 2025-ös előrejelzését pedig némileg rontotta: az őszi előrejelzésben szereplő 1,4 százalékról 1,3 százalékos növekedésre számít.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés