Hirdetés

Nagy a baj Európa legnagyobb atomerőművében, súlyos támadás érte

Nap Híre portré Nap Híre

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját - közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vasárnap a Telegram-csatornáján.

Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek. A közlemény értelmében "a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel", a környéken a sugárzási háttér nem változott, nem haladja meg a természetes háttérértékeket, és megfelel az erőműegységek normális működésének - írja az MTI. 

Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

A Roszatom a történtek után közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű három alkalmazottja megsebesült az étkezde környékét ért dróncsapás következtében, az egyikük súlyosan.

 Az orosz állami atomenergetikai vállalat példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy reagáljanak az atomerőmű biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyre, és ítéljék el a helyzet eszkalálására tett kísérletet Európa legnagyobb atomerőműve körül.

Ukrajna reagált

Hivatkozás másolása

Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez - jelentette ki vasárnap Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. "Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén" - hangoztatta Juszov, hozzátéve: "az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások (...) a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai."

Megérkezett a NAÜ rekaciója is: "komoly incidens"

Hivatkozás másolása

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

"Egy áldozatot jelentettek. A hatos blokk nukleáris biztonsága nem sérült, ez azonban komoly incidens, amely alááshatja a reaktor szigetelő rendszerének épségét" - írta Grossi hozzátéve, hogy a NAÜ helyi stábja szerint három "közvetlen találatra" volt példa ilyen épületekben.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket. Hangsúlyozta: az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Veszélyben vagyunk?

Hivatkozás másolása

A naphire.hu korábban arról is írt, hogy az ENSZ szakértői bent vannak a zaporizzsjai atomerőműben, de Európa legnagyobb atomerőművének bizonyos területeihez nem férnek hozzá. Aszódi Attila, a BME dékánja arról beszélt korábban, hogy létrejött egy tartalék villamosenergiaellátási útvonal Európa legnagyobb atomerőművében, ami növeli az erőmű üzembiztonságát, ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy három reaktorcsarnokba nem engedik be az ENSZ szakértőit az oroszok és több reaktorépület tetejére sem engedik fel őket.

Szintén aggasztónak nevezte a szakember, hogy kisebb üzemzavar történt az erőműben a közelmúltban, amikor a 6-os reaktor biztonsági rendszerében biztonsági hűtővíz folyhatott ki, és ennek javítását nem kezdték meg azonnal. 

Ami az erőmű által jelentett potenciális kockázatokat illeti, azokkal kapcsolatban Aszódi elmondta: a létesítmény 6 blokkját leállították, nincs bennük nukleáris láncreakció. Éppen ezért nem magas szintű a veszély, de katonák és nagy mennyiségű hadianyag van a telephelyen, emiatt pedig az erőmű a nukleáris szakmában elfogadott szabályokon kívül működik. Ez nemzetközi szabályok megsértése. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés