Hirdetés

Rémisztő, ami a zaporizzsjai atomerőműben történik: veszélyben vagyunk

Nap Híre portré Nap Híre

Az ENSZ szakértői bent vannak a zaporizzsjai atomerőműben, de Európa legnagyobb atomerőművének bizonyos területeihez nem férnek hozzá. Erről Aszódi Attila, a BME dékánja beszélt az ATV Start című műsorában.

Aszódi Attila elmondta: az elmúlt napokban létrejött egy tartalék villamosenergiaellátási útvonal Európa legnagyobb atomerőművében, ami növeli az erőmű üzembiztonságát, ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy három reaktorcsarnokba nem engedik be az ENSZ szakértőit az oroszok és több reaktorépület tetejére sem engedik fel őket.

Szintén aggasztónak nevezte a szakember, hogy kisebb üzemzavar történt az erőműben a közelmúltban, amikor a 6-os reaktor biztonsági rendszerében biztonsági hűtővíz folyhatott ki, és ennek javítását nem kezdték meg azonnal. A nukleáris szakmában az a protokoll, hogy azonnal kezelni kell a hibákat – tette hozzá Aszódi Attila. 

A BME dékánja elmondta: az erőművet katonák és nem nukleáris szakemberek irányítják. Miután az oroszok elfoglalták a létesítményt, a Roszatom fennhatósága alá rendelték, az ukrán szakembereknek új munkaszerződést kellett aláírniuk. A helyzet nemzetközi jogilag unikális és zavaros – fogalmazott Aszódi Attila, hozzátéve: a létesítmény hivatalosan ukrán területen van, elvileg az ukrán nukleáris biztonsági hatóságnak kellene felügyelnie, de gyakorlatilag orosz katonai igazgatás alatt áll. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ukrán atomerőműként kezeli, de az oroszokkal is tárgyalniuk kell róla. 

Ami az erőmű által jelentett potenciális kockázatokat illeti, azokkal kapcsolatban elhangzott: a létesítmény 6 blokkját leállították, nincs bennük nukleáris láncreakció. Éppen ezért nem magas szintű a veszély, de katonák és nagy mennyiségű hadianyag van a telephelyen, emiatt pedig az erőmű a nukleáris szakmában elfogadott szabályokon kívül működik. Ez nemzetközi szabályok megsértése – hangsúlyozta a BME dékánja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés