Hirdetés

Eldőlt: se a Fidesz, se a Tisza nem adna pénzt az ukránoknak

Nap Híre portré Nap Híre

Csak a DK-s Dobrev Klára és Molnár Csaba támogatta az EP-javaslatot a magyar képviselők közül.

Ma szavaztak az Európai Parlamentben az Ukrajnának szánt 35 milliárd eurós hitelről. A javaslatot az EP többsége elfogadta, ám a magyar képviselők véleménye elég megosztott volt a kérdésben. 

Az EP közleménye szerint a javaslatot 518 igen, 56 nem és 61 tartózkodás mellett fogadták el.

A szavazás után Dobrev Klára a Facebook-oldalán reagált a történtekre, aki kiemelte, hogy "csak mi, DK-sok álltunk ki Ukrajna mellett". Az Index kiemelte, hogy a Fidesz nem szavazott, a Tisza Párt képviselői tartózkodtak, míg a Mi Hazánk nemmel szavazott. 

A hírre Tompos Márton, a Momentum elnöke is reagált, aki kiemelte, hogy "ezért (is) hiányzik a Momentum az Európai Parlamentből".

Megszólalt Magyar Péter is

Hivatkozás másolása

A Tisza Párt elnöke közleményben szólalt meg, amit azzal kezdett, hogy "ma, a strasbourgi plenáris ülésen az Európai Parlament elfogadta az Ukrajna Kölcsönös Együttműködési Mechanizmus létrehozásáról és Ukrajna számára rendkívüli makrofinanszírozásról szóló rendeletet”.

"Annak ellenére, hogy határozottan elítéljük az orosz agressziót és meggyőződésünk, hogy az agresszornak meg kell fizetnie az okozott károkért és az ukrán népnek segítséget kell nyújtanunk, a parlamenti határozat bizonyos, a fegyverbeszerzésekre és szállításra vonatkozó pontjai miatt a TISZA Párt Delegációja az Európai Parlamentben a tartózkodás mellett döntött"

- fogalmazott Magyar Péter, aki arra i skitért, hogy "a szöveg minden aspektusát alaposan megvizsgáltuk. A tartózkodás melletti döntés korántsem volt egyszerű, azonban az orosz lefoglalt vagyonból származó jövedelmek felhasználási módjára vonatkozó egyértelmű jelzések hiánya, amelyek az EU Ukrajna iránti támogatását irányítják a jövőben, arra a döntésre vezettek bennünket, hogy tartózkodjunk”.

A Tisza Párt úgy véli, hogy "több forrást kellene szánni az ország jövőbeni újjáépítésére. A tartózkodás melletti döntésünk szorosan összefügg azzal a legfőbb törekvésünkkel is, hogy ne akadályozzuk az Unió Ukrajna és népe megsegítésére, támogatására irányuló erőfeszítéseit”.

Ezek után pedig a párt elnöke megjegyezte azt is, hogy "az európai parlamenti határozatok jelentős része sajnos karácsonyfa szerűen épül fel. Sok olyan pontja van, amely jó szívvel támogatható és több olyan, amely kétségeket vet fel. Ilyen esetben egy felelős politikus csak a tartózkodás mellett dönthet. Ezen döntésünkről előzetesen tájékoztattuk az Európai Néppártot”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés