Hirdetés

Szintet léptek az embercsempészek, már repülőkkel szállítják a menekülteket

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy embercsempészettel foglalkozó bűnözői csoport magánrepülőgépeket használt a migránsok illegális szállítására. A csoport öt tagját a hét közepén fogták el a hatóságok Belgiumban és Olaszországban. 

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség azt közölte, hogy az embercsempészet mellett okirathamisítással és pénzmosással is foglalkozó szervezett bűnözői csoport előállított tagjai fejenként akár 20 ezer eurót (mintegy 8 millió forint) is elkértek azért, hogy Törökországból valamely európai uniós tagországba szállítsák a migránsokat.

Kiemelték, hamis diplomata-útlevéllel szálltak fel a gépekre az iraki, iráni és kurd állampolgárok. Azonban az utazások hivatalosan bejelentett Karib-térségbeli célpontjait soha nem érték el. Helyettük osztrák, francia és német repülőtereken szálltak le. Miután elhagyták a repülőtereket, a migránsok eldobták a hamis útleveiket és menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az adott országban - írja az ATV.

Feltételezések szerint a bűnözői csoport tagjai 2020 októbere és decembere között legalább ötször csempésztek migránsokat öt különböző európai városba. A csoport tagjait a hét elején fogták el. A hatóságok két repülőgépet, egy luxusautót, 80 ezer eurót, valamint elektronikus berendezéseket és a személyi okmányok hamisítására szolgáló berendezéseket és kellékeket foglaltak le. Emellett egy olaszországi bankszámlát is befagyasztottak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés