Hirdetés

Brutálisan bántalmazták elrablása közben a Hamász terroristái a most kiszabadult 85 éves izraeli túszt, majd Gázába érkezése után orvosi ellátást kapott

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Döbbenetes beszámoló a Hamász fogságából hétfőn kiszabadult 85 éves Yocheved Lifshitztől. Az idős hölgy beszámolójából egy kiszámított, előre kitervelt és hideg fejjel végrehajtott terrorakció képe körvonalazódik, amelynek során a bestiális mészárlást elkövető megvadult tömeggyilkosok és a gázai terrorállam jéghideg, gondosan kiszámítottan működő gépezete egymást kiegészítve működtek.

Több mint két hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

A 85 éves Yocheved Lifshitzet vasárnap este engedték szabadon Gázából. Újságíróknak elmondta, hogy elrablói súlyosan bántalmazták október 7-i elrablása során, de orvosok kezelték és a körülményekhez képest normális ellátást kapott, amíg az enklávéban volt. Erről a Reuters nyomán a Jerusalem Post számolt be. 

Lifshitz egyike volt annak a két idős nőnek, akiket hétfőn késő este egy katari-egyiptomi közvetítés nyomán szabadon engedtek, de továbbra is mintegy 220 túsz maradt a Hamász kezén.

A kerekesszékben ülő, törékeny külsejű Lifshitz a tel-avivi Sourasky Orvosi Központban újságíróknak elmondta, hogy "a poklot éltem át", de egy orvos járt hozzá, amíg a gázai alagúthálózatban tartották fogva. Elrablása során a megvadult terroristák súlyosan bántalmazták a 85 éves asszonyt, ám Gázába érve a bestiális őrület helyét átvette a terrorszervezet hideg és gépies működése – Lifshitz és a vele együtt fogvatartott túszok a körülményekhez képest normális ellátást kaptak

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ennek oka nyilvánvalóan nem a Hamász valamiféle „humanizmusa”, sokkal inkább az, hogy a túszokat egyfajta értékes valutaként kezelték, akiknek egészsége egy későbbi, Izraellel és a nemzetközi közösséggel folytatott alkudozás során nagyon is sokat érhet.

Pont olyan bestiális volt a támadás, ahogy az eddigi információkból megtudtuk

Hivatkozás másolása

Lifshitz beszámolója alátámasztja a Hamász terroristáinak bestiális támadásáról szóló eddigi híreket. "Megvadultak a kibucunkban" - mondta az egykori túsz az újságíróknak. "Felrobbantották a kerítést, amit két és fél milliárd dollárért építettünk. Megtámadták a házainkat. Öregeket és fiatalokat egyaránt megöltek és elraboltak, különbségtétel nélkül".

Lifshitz a helyzetet "olyan rémálomként írta le, amelyet el sem tudtunk volna képzelni", és amelyet nem tud elfelejteni. Elmondása szerint amikor elfogták, egy motorkerékpárra ültették, a lábát és a fejét a motorra kötözték, majd végigszáguldottak vele a mezőkön. Kétoldalt és mögöttük is motorok száguldoztak.

"Miközben hajtottunk, a motoros megütött egy fahusánggal" - emlékezett vissza Lifshitz. "Nem törték el a végtagjaimat, de nagyon fájt az a terület [ahol megütöttek], ami megnehezítette a légzést. Ellopták az órámat és az ékszereimet, miközben a motoron ültem".

Először Abasan al-Kabira-ban tartották fogva, a Be'eri Kibbutz és a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunis közelében. Ezt követően nem tudja, hová vitték. 

"Végül a föld alá mentünk, és kilométereken át gyalogoltunk a vizes alagutakban, két-három órán át az alagutak pókhálójában" - emlékezett vissza. "Addig mentünk az alagutakon keresztül, amíg egy nagy csarnokba nem értünk. Huszonöten voltunk, és szétválasztottak minket aszerint, hogy melyik kibucból jöttünk. Öten voltunk a Nir Oz Kibbutzból".

„A Hamász sajttal és uborkával etetett minket”

Hivatkozás másolása

Lifshitz szerint a Hamász matracokra fektette a foglyokat a cellájukban, és minden fogolyhoz egy őrt rendelt. Az őrök beszélgettek foglyaikkal, és fehér sajtot és uborkát adtak nekik enni. Azt mondták, hogy nem akarnak beszélni a történtekről. Ehelyett "mindenféle más dolgokról beszéltek. A maguk módján barátságosak voltak".

Ezenkívül néhány naponta egy orvos jött, aki megvizsgálta a túszokat, és szükség szerint gyógyszerekkel látta el őket. Azt mondta, hogy gondoskodtak a sebesültekről.  

"Egy velünk lévő személy súlyosan megsebesült a kezén és a lábán, amikor útközben motorbalesetet szenvedett [elrablása során]. Szívszorító volt ezt látni" - emlékezett vissza Lifshitz. De azt mondta, hogy antibiotikumot adtak neki, és jobban volt, amikor [Lifshitzet] hazaengedték.  

"Nagyon ügyeltek a higiéniára, és aggódtak, hogy valami járvány tör ki. Voltak vécéink, amelyeket minden nap kitakarítottak" - folytatta.

Az izraeli hadsereg nem volt felkészülve az október 7-i mészárlásra

Hivatkozás másolása

Lifshitz azt állította, hogy az IDF (az Izraeli Védelmi Erők) nem volt felkészülve az október 7-i eseményekre. "Nagyon fájt nekünk, hogy az IDF nem tudta, hogy [ez meg fog történni]" – bírálta az izraeli hadsereget a frissen kiszabadult túsz. Szerinte három héttel az október 7-i bestiális Hamász-támadás előtt komoly figyelmeztető jel érkezett Gázából, de ezt az izraeli hatóságok nem vették komolyan. „Három héttel korábban tömegek érkeztek a kerítéshez, és gyújtóléggömböket küldtek [át az izraeli oldalra], hogy felgyújtsák a földjeinket. Az IDF nem foglalkozott ezzel komolyan” – emlékezett vissza a támadás előjeleire Lifshitz.

"Aztán hirtelen, szombat reggel, amikor minden csendes volt, heves bombázás kezdődött" - folytatta. "Mi pedig magunkra voltunk hagyva." Ezzel szemben – mondta – a Hamász nagyon is felkészültnek tűnt az általa végrehajtott mészárlásra. "Fel voltak erre készülve. Már nagyon régóta készültek" - mondta.

Lifshitz férje még mindig fogságban van

Hivatkozás másolása

A Hamász vasárnap katari és egyiptomi közvetítést követően egészségügyi okokra hivatkozva szabadon engedte Lifshitzet és egy másik nőt, a 79 éves Nurit Coopert, miután túszul ejtette őket és több mint 200 másik embert a több mint 1400 halálos áldozatot követelő bestiális mészárlás során. Lifshitzet 83 éves férjével, Odeddel együtt rabolták el, aki még mindig fogságban van. Lifshitz békeaktivista, aki férjével együtt évekig segített beteg palesztinoknak kórházba jutni.

"Egész életükben emberi jogi aktivisták, békeaktivisták voltak" - mondta a házaspár unokája, Daniel Lifshitz a Reutersnek Tel-Avivban nem sokkal azelőtt, hogy nagymamája kiszabadulását megerősítették. "Több mint egy évtizeden át vittek... beteg palesztinokat a Gázai övezetből - nem Ciszjordániából, hanem a Gázai övezetből - minden héten izraeli kórházakba, hogy kezelést kapjanak betegségükre, rákjukra, bármire".

A sajtótájékoztató után több kérdés is felmerült azzal kapcsolatban, hogy a frissen kiszabadult túsz hogyan találkozhatott a sajtó képviselőivel a miniszterelnöki hivatal vagy a Shin Bet (izraeli biztonsági szolgálat) tudta nélkül. 

A kórház közölte, hogy nem ők szervezték a sajtótájékoztatót, és nem is egyeztettek a családdal az esemény előtt. "A családdal történő egyeztetés az üzenetek jellegével és tartalmával kapcsolatban nem a mi felelősségünk, hanem az illetékes biztonsági és hivatalos közdiplomáciai hatóságok feladata, akik közvetlen kapcsolatban állnak a családdal" – közölte az intézmény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés