Hirdetés

Sokkoló előrejelzés a nyárra: megszólaltak a meteorológusok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Tyler Roys és Alan Reppert három évtizede tanulmányozza a különböző időjárási mintákat, és most a kutatómunkáik alapján megalkották az idei nyárról szóló előrejelzéseket. 

Szerintük Nyugat-Európában, Skandináviában és a Balti-tenger régiójában gyorsabban robban be a nyár, míg Közép- és Délkelet-Európában fokozatosabb lesz a jó időre való átállás. A két szakember szerint hőmérsékleti rekordok nem nagyon fognak megdőlni, azonban forróságra kell felkészülnünk. Közép-Európában átlag körüli nyári hőmérsékletre lehet számítani - állítják. 

Roys és Reppert kutatásukban azt is elemezték, hogy várható-e erdőtüzek kialakulása: előrejelzésük szerint fennáll a veszélye annak, hogy Skandináviában megismétlődik a 2018-as év, amikor a tartósan meleg, száraz időjárás miatt sosem látott erdőtüzek törtek ki a régióban - írja a Portfolio

De az aszály miatt is aggódhatunk, ugyanis egyelőre nehéz pontos előrejelzéseket készíteni arról, hogy augusztusban milyen idő várható. "Az, hogy a nyár második felében mennyi csapadék hullik, nagyban függhet az Atlanti-óceánon található trópusi vonulatoktól, amelyek Északnyugat-Európa felé irányulhatnak" - mondta Tyler Roys.

A kutatók szerint a balkáni államok a várható csapadékmennyiséget illetően szerencsés helyzetben vannak. Megjegyezték, a csapadékosabb idő kedvező hatással lehet a mezőgazdaságra, de számolni kell a viharokkal és a jégesőkkel, amik hatalmas károkat is okozhatnak.

Korábban a naphire.hu arról is beszámolt, hogy hivatalosan is elkezdődött az El Niño, ami durván szélsőséges időjárást hozhat magával. "Az El Niño erősségétől függően számos hatással járhat, például növelheti a heves esőzések és aszályok kockázatát a világ egyes pontjain. Az El Niño új hőmérsékleti rekordokat eredményezhet, különösen azokon a területeken, ahol az El Niño idején már most is átlagon felüli hőmérsékletet tapasztalnak" - fogalmazott Michelle L’Heureux, a NOAA Klímaelőrejelző Központjának fizikusa.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés