Hirdetés

Kampányhajrá: működik Elon Musk csodafegyvere? És egyáltalán legális, amit tesz?

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a naphire.hu is megírta, Elon Musk szombaton megígérte, hogy a novemberi választásokig minden nap 1 millió dollárt adományoz egy olyan embernek, aki aláírja az amerikai alkotmányt támogató online petícióját. A milliárdos már át is adott egy 1 millió dolláros csekket pennsylvaniai rendezvény egyik résztvevőjének, amelynek a célja az volt, hogy a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mögé állítsa a támogatókat. Most viszont kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy jogszerűek-e azok a pénzbeli ösztönzők, amelyeket a technológiai milliárdos kínál az amerikai választóknak.

Mint ismert, Musk indította el az America PAC politikai akciószervezetet, amelyet Trump elnökválasztási kampányának támogatására alapított. A csoport segít mozgósítani és regisztrálni a szavazókat a csatatérállamokban, és ők hozták létre az online petíciót is, melynek aláírásáirt a pennsylvaniai választópolgároknak készpénzt adnak. Emellett naponta egy véletlenszerűen kiválasztott, ingadozó állambeli aláírónak egymillió dollárt adományoznak. 

Jogi szakértők azonban felvetették, hogy az amerikai törvényeket sértheti, ha pénzt ajánlanak olyan cselekedetért, amelyhez a választópolgárok regisztrációja szükséges - írja a BBC

Mit ajánl Musk?

Hivatkozás másolása

Az America PAC által létrehozott petíció arra ösztönzi a szavazókat hat ingadozó államban – Georgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin és Észak-Karolina –, hogy írjanak alá egy "petíciót a szólásszabadság és a fegyverviselési jog mellett”. Azoknak, akik egy másik szavazót is ajánlanak, aki aláírja a petíciót, 47 dollárt ígérnek. Magasabb összeget, 100 dollárt ajánlanak fel aláírásért vagy ajánlásért Pennsylvaniában, amiről mind a Trump, mint a Harris kampány úgy véli, hogy potenciálisan eldönheti az elnökválasztás végső győztesét. 

A november 5-i szavazás napjáig minden nap véletlenszerűen 1 millió dolláros nyereményt sorsolnak véletlenszerűen az aláírók között a hét ingadozó állam egyikében. Az első "lottójellegű" óriáscsekket október 19-én egy pennsylvaniai városházi rendezvényen adták át egy meglepett résztvevőnek.

"Úgy vélem, hogy Elon Musk ajánlata valószínűleg illegális” - mondta Paul Schiff Berman, a George Washington Egyetem Walter S. Cox jogi professzora, rámutatva az amerikai választási törvénykönyvre, amely kimondja, hogy bárki, aki "fizet vagy fizetést ajánl fel, vagy fizetést fogad el akár a szavazásra való regisztrációért, akár a szavazásért, 10 000 dolláros bírsággal vagy ötéves börtönbüntetéssel néz szembe." 

"Az ajánlata csak regisztrált szavazók számára elérhető, így véleményem szerint ez az ajánlat ellentétes ezzel a rendelkezéssel” – mondta Mr. Berman a BBC-nek. Az igazságügyi minisztérium nem kívánt nyilatkozni.

A stratégiát egy kiskapu fedezheti, mivel senkit sem fizetnek közvetlenül azért, hogy regisztráljon vagy szavazzon - vetette fel a Szövetségi Választási Bizottság (FEC) egy korábbi elnöke.

Brad Smith a New York Timesnak azt mondta, hogy az ajándékozás "valamiféle szürke zóna”, de "nem áll olyan közel a határvonalhoz.” "Nem azért fizeti őket, hogy regisztráljanak a szavazásra. Azért fizeti őket, hogy aláírjanak egy petíciót - és azt akarja, hogy csak olyan emberek írják alá a petíciót, akik regisztráltak a szavazásra. Úgyhogy azt hiszem, ez rendben van” - mondta.

A Northwestern Egyetem egyik választási jogi professzora azonban azt mondta az Associated Pressnek, hogy a kontextus fontos. "Ez nem egészen ugyanaz, mintha fizetnénk valakinek, hogy szavazzon, de elég közel vagyunk (a szavazás napjához) ahhoz, hogy aggódjunk a jogszerűség miatt” - mondta Michael Kang.

Adav Noti, a pártoktól független Campaign Legal Center munkatársa szerint Musk rendszere "sérti a szövetségi törvényt, és az Igazságügyi Minisztérium polgári vagy büntetőjogi jogérvényesítésre kötelezheti”.

"Törvénytelen pénzt adni azzal a feltétellel, hogy a címzettek regisztrálják magukat választóként” - mondta Noti. 

Mit mondtak a demokraták?

Hivatkozás másolása

Josh Shapiro pennsylvaniai demokrata kormányzó „mélyen aggasztónak” nevezte a lépést, és felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy vizsgálják ki. Válaszul Musk azt mondta, hogy "aggasztó, hogy [Shapiro] ilyet mond”.

Mark Cuban milliárdos befektető, aki az elmúlt hetekben Kamala Harris mellett kampányolt, úgy fogalmazott, hogy az ajánlat egyszerre "innovatív és kétségbeesett”. "Csak azért csinálod, mert úgy gondolod, hogy muszáj, de egy nyereményjátékot használni nem rossz ötlet. Hogy működik-e vagy sem, az egy másik egész dolog. Ugyanilyen könnyen visszafelé is elsülhet” - fogalmazott. 

Mit tesz még Musk?

Hivatkozás másolása

Mint ismert, a világ leggazdagabb embere nem volt jó viszonyban Trumppal akkor, amikor ő volt az elnök, de Musk az utóbbi években egyre többször adott hangot a nemtetszésének a demokratákkal szemben. A 2022-es félidős választások előtt bejelentette, hogy kilépett a pártból, és arra biztatta követőit, hogy szavazzanak a republikánusokra.

A múlt heti megjegyzéseiben az Egyesült Államok és Mexikó határának nagy részét a "Z világháború" című filmhez hasonlította. Musk júliusban indította el az America PAC-ot azzal a céllal, hogy támogassa Trump 2024-es elnökválasztási kampányát. Eddig legalább 75 millió dollárt adományozott a csoportnak.

Az America PAC weboldala szerint céljuk a biztonságos határok, a biztonságos városok, a szólásszabadság, az ésszerű költekezés, az igazságos igazságszolgáltatási rendszer és az önvédelem biztosítása.

Trump vasárnap azt mondta, hogy nem követte Musk adakozását, de barátként jellemezte őt. Az elmúlt hetekben egyébként a milliárdos is kampánykörútra indult, először Trump oldalán, nemrég pedig saját maga jelent meg a városházi szerepléseken. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés