Hirdetés

Gyilkosokká válhatnak az elektromos autók, vigyázni kell

Nap Híre portré Nap Híre

Az egyesült államokbeli Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) ütközési teszteket végzett az elektromos autókon, az eredmények pedig döbbenetesek. Kiderült ugyanis, hogy ezek a járművek igazi gyilkosokká válhatnak az utakon.

Az elektromos autók tulajdonosai számára jó hír, hogy az ütközési tesztek során egyetlen elektromos jármű sem gyulladt ki. Az IIHS tesztjei ráadásul mind azt mutatják, hogy az elektromos járművek jobban megvédik az utasaikat, mint a belső égésű társaik - írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

A beszámolókban azt írják, az elektromos járművek előnye a fizika adottságaikban rejlik.Az autó alján elhelyezett masszív akkumulátorcsomagjuknak köszönhetően az elektromos járművek sokkal nagyobb súlyt hordoznak, és alacsonyabb súlyponttal rendelkeznek, mint a hagyományos járművek. Ez drasztikusan csökkenti a borulásos balesetek valószínűségét, amelyekben egyébként igen magas a halálesetek aránya. Ráadásul az ütközési dinamika azt diktálja, hogy két jármű ütközésekor a nehezebb járműnek egyértelmű előnye van, mivel nem lassul olyan hirtelen, ami erősen kihat az utasok sérülésének kockázatára.

Ütközéskor az elektromos járművek ugyanakkor számos egyéb biztonsági kihívást jelentenek. Míg ezek többletsúlya természetes előnyt jelent az utasok védelmében, egyben azt is jelenti, hogy más járművekre hárul az a teher, hogy nagyobb ütközési energiát nyeljenek el a nehezebb elektromos járművekkel való ütközés során. Az ütközéseket elemző tanulmányok a járművek „agresszivitását” a többi járműben okozott kár mértékével mérik, és a nehezebb modelleket szinte mindig agresszívebbnek tekintik.

További gondot jelent, hogy az elektromos járművek – különösen azok, amelyek alacsony sebességnél hangtalanul működnek – fokozott kockázatot jelentenek a gyalogosok, kerékpárosok és mások számára, akik esetleg nem érzékelik az elektromos járművek közeledését.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés