Hirdetés

Elfajult a vita, már elefántokkal fenyegetőzik az elnök

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A botswanai elnök azzal fenyegetőzött, hogy 20 ezer elefántot küld Németországba a természetvédelemmel kapcsolatos vita miatt.

Az év elején a német környezetvédelmi minisztérium azt javasolta, hogy szigorúbb korlátokat kellene bevezetni a vadászállatokból származó trófeák behozatalára. Mokgweetsi Masisi botswanai elnök azonban a német médiának azt mondta, hogy ez csak elszegényítené az ország lakosságát.

Elmondta, hogy az elefántok száma a természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően robbanásszerűen megnőtt, és a vadászat segít kordában tartani őket. A németeknek "együtt kellene élniük az állatokkal, úgy, ahogyan önök próbálják ezt mondani nekünk" - mondta Masisi a Bild című német lapnak. 

Botswanában él a világ elefántpopulációjának egyharmada, több mint 130 ezer elefánt. Masisi szerint a csordák kárt okoznak az ingatlanokban, megeszik a termést és eltapossák a lakosokat. Botswana korábban 8000 elefántot adott át a szomszédos Angolának, és további százakat ajánlott fel Mozambiknak, hogy csökkentse a populációt - írja a BBC.

"Szeretnénk Németországnak is felajánlani egy ilyen ajándékot" - mondta Masisi, hozzátéve, hogy nem fogad el nemleges választ.

Dumezweni Mthimkhulu, Botswana vadvédelmi minisztere a múlt hónapban azzal fenyegetőzött, hogy 10 ezer elefántot küld a londoni Hyde Parkba, hogy a britek "belekóstolhassanak a velük való együttélésbe".

Márciusban a brit parlamenti képviselők megszavazták a vadásztrófeák behozatalának tilalmát, de a jogszabálynak még további ellenőrzésen kell átesnie, mielőtt törvényerőre emelkedne. Botswana és más dél-afrikai országok jelenleg sok pénzt keresnek a gazdag nyugatiak révén, akik több ezer dollárt fizetnek az engedélyért, hogy lelőhessenek egy állatot, majd trófeaként hazavigyék a fejét vagy a bőrét.

A Humane Society International 2021-es jelentése szerint Németország az EU legnagyobb importőre az afrikai elefánttrófeáknak és általában a vadásztrófeáknak.

Botswana 2014-ben betiltotta a gyakorlatot, de 2019-ben feloldotta a korlátozásokat a helyi közösségek nyomására. Az ország most éves vadászati kvótákat ad ki, mondván, hogy a vadászat engedélyezett és szigorúan ellenőrzött.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés