Hirdetés

Brutális elbocsátásokba kezdett az Orbán-kormány az Államkincstárnál

Nap Híre portré Nap Híre

A kormány korábban azt ígérte, hogy "csak" 321 embert kell elküldeni, ehhez képest nemrég 661 munkavállalót bocsátottak el. A HVG szerint az érintettek erről semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kaptak.

Bár a Magyar Államkincstár mindössze csak néhány ezer főt foglalkoztat, mégis kirúgtak több száz munkavállalót. 

Korábban a közszférában végrehajtott leépítéseknél bizottságot állítottak fel, amely segítette a kirúgottak elhelyezkedését, esetleg átképzését. Ezt most „elsunnyogta volna” a kormány – mondja Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Csak a szakszervezet figyelmeztetésére állították fel a bizottságot. A kormány az egyeztetéseken azzal védekezett, hogy a versenyszférában nagy a munkaerőhiány, így biztosan mindenki el tud majd helyezkedni.

Boros Péterné szerint hatalmas problémát jelent, hogy a kormány egyik napról a másikra szüntet meg álláshelyeket és küld el munkavállalókat, az érintettek gyakorta csak az ügyfélkapun keresztül értesülnek arról, hogy megszűnik az állásuk.

Azt nem lehet tudni, hogy a kormány pontosan mely - betöltött vagy betöltetlen - álláshelyeket szüntet meg, így az sem látszik, hogy a leépítés megteremti-e a központi közigazgatásban beígért béremelések fedezetét. Nem beszélve a területi közigazgatás 15 százalékos, elvben júliustól kezdődő bérfejlesztéséről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés