Hirdetés

Joe Biden döbbenetes vádja: Netanjahu az amerikai elnökválasztás miatt húzza el a háborút?

Virág Sára portré Virág Sára

Joe Biden legutóbbi nyilvános megjelenésén arról beszélt, egyáltalán nem biztos abban, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem halogatja-e szándákosan a gázai tűzszüneti megállapodásokat annak érdekében, hogy így befolyásolja az amerikai elnökválasztást.

Az amerikai elnök a Fehér Ház pénteki sajtótájékoztatóján kapta ezt a kérdést, ahol mindenki számára váratlanul bukkant fel, elnöksége történetében először. Biden úgy felelt a kérdést feltevő újságíróknak: "Biztosan persze nem tudom, hogy Netanjahu szeretné-e befolyásolni az amerikai elnökválasztást, de arra voksolnék, hogy igen". "Egyetlen kormány sem tett többet Izraelért, mint én, és ezt Netanjahunak is tudnia kell" – tette hozzá. 

Korábban több demokrata is abbéli aggályának adott hangot, miszerint Netanjahu szándékosan ignorálja az elnök gázai tűzszünetre vonatkozó felhívásait annak érdekében, hogy rontsa a Demokrata Párt esélyeit a közelgő elnökválasztáson. Chris Murphy demokrata szenátor nemrég úgy fogalmazott a CNN-nek: "Nem hiszem, hogy feltétlenül földtől elrugaszkodott cinikusnak kell lennie ahhoz, hogy Netanjahu néhány cselekedét az amerikai választások tükrében értelmezzük". 

A közvélemény-kutatások adatai szerint a Közel-Keleten egyre jobban fokozódó erőszak sokat ártott a Biden-Harris adminisztrációnak. Az elnök támogatottsága sokat zuhant az elmúlt évben az arab-amerikai lakosság körében Izrael gázai hadjáratának támogatása miatt, ez pedig sokat ronthat a párt novemberi szereplésén – írja a BBC. Joe Biden hosszú hónapok óta presszionálja az Izrael és Hamász közti tűzszünetet, és már többször ki is jelentette, hogy "gyakorlatilag mindjárt megtörténik". Ha még a novemberi elnökválasztás előtt megszületne a békeszerződés, az nagy lökést adna a Demokrata Pártnak, erre azonban egyre kevesebb az esély. 

Bár a Biden-adminisztráció elsődlegesen a Hamászt tette felelőssé a békeszerződés aláásásáért, az utóbbi időben azonban egyre hangosabban pedzegetik Netanjahu szerepét is. Az elnök nemrég egyenesen azt mondta, Netanjahu nem tesz meg minden tőle telhetőt a békeszerződés létrejöttéért. Az izraeli miniszeterelnök eközben azt is visszautasította, hogy közel lennének a megállapodáshoz. Mindössze néhány órával azután, hogy egy amerikai tisztviselő bejelentette, a békeszerződés kilencven százalékban készen áll, Netanjahu ezt azzal cáfolta, hogy "valójában sehogy sem állnak". 

Izrael eközben folytatta a gázai hadjáratot és szárazföldi inváziót indított Dél-Libanonban is. Emellett azt is megígérték, hogy az iráni rakétatámadást sem hagyják megtorlatlanul. Joe Biden a pénteki sajtótájékoztatón azt is elmondta, Izrael még nem döntött arról, miképp fogja viszonozni az iráni támadást, de "ő, ha Izrael helyében lenne, elkerülné az olajmezőket". 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés