Hirdetés

Árverésre bocsátják az amerikai alkotmány egy ritka példányát

Virág Sára portré Virág Sára

Árverésre bocsátják az Egyesült Államok alkotmányának egy ritka példányát, amely eddig magánkézben volt. Az okirat várhatóan több millió dollárért fog elkelni. 

Az amerikai alkotmány 237 évvel ezelőtt kinyomtatott, ritkaságszámbamenő példányát csütörtök este bocsátják árverésre Észak-Karolinában. Az egyetlen magánkézben lévő példányt a Brunk Auctions értékesíti a példányt. Egy ajánlat már érkezett rá, mégpedig egymillió dolláros. 

Ezt a példányt azután nyomtatták ki, hogy az Alkotmányozó Gyűlés 1787-ben elkészítette a kormányra vonatkozó tervet, majd elküldték a Kongresszusnak. A szóban forgó irat egyike annak a mintegy 100 példánynak, amelyet a kongresszus titkára, Charles Thomson nyomtatott annak idején. Mostanra csak nyolc darab létezéséről tudni, a többi hét pedig az állam tulajdonában van. 

Thomson valószínűleg két-két példányt írt alá, az eredeti 13 állam mindegyikéhez címezve egyet. Azt azonban nem tudni, hogy azután mi történt a dokumentumokkal – írja az AP News. Két évvel ezelőtt Észak-Karolina keleti részén, Edentonban kiürítettek egy ingatlant, amely egykor Samuel Johnston tulajdonát képezte. 

Johnston 1787 és 1789 között volt Észak-Karolina kormányzója. Az alkotmány másolatát egy zömök, kétfiókos fém iratszekrényben találták meg, egy mindenféle bútorral telezsúfolt, régóta elhanyagolt szobában. Az alkotmány mellett ott volt még George Washington levele is, amelyben ratifikációt kért. 

Az Asheville-ben árverésre bocsátott tételek között ott lesz még a Konföderációs Cikkek 1776-os évi első tervezete és az Észak-Karolinai Konvenció 1788-as folyóirata is. Az árverést eredetileg szeptember 28-án tartották volna, de az aukciósház elhalasztotta, a Helene hurrikán tombolása miatt elhalasztotta. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés