Hirdetés

Egy nap szabadság: úgy ült a sorozatgyilkos a kávézó teraszán, mint egy békés nagypapa

 portré

Írország bestiális sorozatgyilkosa 45 év után szombaton kapott egy nap szabadságot, szigorú kísérettel.

John Shaw, az ország leghosszabb ideje börtönben ülő rabja 1978 óta nem tette ki a lábát… Elizabeth Plunkett (22) és Mary Duffy (24) elrablása, megerőszakolása, megkínzása és meggyilkolása miatt ítélték örök fogságra.

A most 75 éves életfogytiglanos férfi a múlt hétvégén elhagyta Arbor Hill börtönt. Egy napra kiment az ír fővárosba, két civil ruhás börtöntiszt kísérete.

Már évekkel ezelőtt elnyerte a jogot az évi kétszeri, kísérettel járó ideiglenes szabadulásra, de nem engedték ki, mivel veszélyt jelent a nőkre. Később a járvány miatt törölték a „sétákat”.

Úgy tervezték, megölnek egy nőt minden héten.

A fekete nadrágot, fehér inget, lila nyakkendőt és egy Nike kabátot viselő, nyugodt külsejű Shaw-nak fülig ért a szája, amikor elhagyta a börtönt, és beszállt egy kint parkoló fehér autóba. A járókelők azt hihették: egy ártalmatlan nyugdíjas ebéd után a vasárnapi napsütésben elindul a városba kóborolni.

A Irishmirror forrása ezt mondta: "Írországban nincs családja vagy barátja, ezért szeretett volna elmenni sétálni Dublin belvárosába, és megállni egy kávézóban. Biztos vagyok benne, hogy a vele szemben ülők azt hitték, hogy csak egy öregember a két felnőtt unokájával. Akik látták, nem tudták, hogy az egyik legveszélyesebb erőszaktevő és gyilkos arcába néznek, akit valaha láthattak.”

Shaw-t és társát, Geoffrey Evanst életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Evans 2012-ben szepszisben halt meg.

„Sétálni akart a városban, és pontosan ezt kapta. A börtöntisztek egész idő alatt vele voltak, minden mozdulatát árgus szemmel kísérték.”

Shaw (hátul) és Evans
Shaw (hátul) és Evans

Shaw-t és Evanst már Angliában is körözték nemi erőszakért, amikor nekiláttak ördögi tervüknek. Úgy tervezték, megölnek egy nőt minden héten. Bűneik akkoriban sokkolták egész Írországot.

Elizabeth Plunkettet elrabolták az utcáról, autóba tuszkolták, ütötték, többször megerőszakolták, kínozták, aztán megfojtották.  Áldozatukra betont kötöttek, és a tengerbe dobták. Mary Duffy szakácsnő hazafelé tartott, amikor elkapták, a két vadállat megkötötte a kezét, és felváltva megerőszakolta a jármű hátuljában, később egy sátorban tartották fogva, és továbbra is többször megerőszakolták. Végül egy párnával megfojtották, és bedobták egy folyóba.

Amikor letartóztatták őket, szenvtelenül beismerték beteges tetteiket.

A börtönveterán Shaw számítógépalkatrészek újrahasznosításával foglalkozik a rácsok mögött, állítólag rosszkedvű rab, nem érintkezik senkivel. Ideje nagy részét a cellájában tölti kispapagájával, Geoffrey-vel, akit a néhai, gyilkos barátjáról nevezett el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés