Hirdetés

Durva változtatásokra készül az Orbán-kormány az egészségügyben

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Nemrég rendezték meg a Magyar Kórházszövetség konferenciáját, ahol Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára is felszólalt. Beszédében elárulta, hogy a kormány miképpen tervezi átalakítani a betegellátását. Az államtitkár közlése szerint a kormányzati ciklus végére teljesen megváltozik a hazai kórházak finanszírozása.

A kormány radikálisan csökkentené az ápolási napok számát a fekvőbetegellátásban, átalakítaná a járóbeteg-szakellátást, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) csak a valóban elvégzett beavatkozásokért fizessen valós értéken. Minden intézménynél megvizsgálják a valós betegmozgásokat, a területi ellátási kötelezettségeket - írja a Portfolio.

Ráadásul a kórházi adósságokról is szó esett, ezzel kapcsolatban Takács Péter úgy fogalmazott, hogy azok kisebb része múlik a menedzsmenten, viszont a közbeszerzéseken mindenképpen változtatni kell. A hírek szerint az új rendszer azokat az intézményeket díjazná, amelyeknél a teljesítményvolumen-korlátok kihasználtsága 100-104 százalékos.

Kiemelte továbbá azt is az államtitkár, hogy nemrég országjárásba kezdett, ami során azt próbálja a helyi politikusoknak elmagyarázni, hogy a betegellátás minősége, nincs összefüggésben a kórházi ágyak számával. Valamint hozzátette: szükséges a struktúraváltás, és az üres kórházi ágyakat a szociális szektornak kell átadni.

Emellett azt is megvizsgálják, hol van szükség aktív műtétes ágyra, mert az akkor is napi 2,8 millió forintjába kerül a kórháznak, ha nem megy egyetlen beteg sem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés