Hirdetés

Nagy a baj a magyar településeken: rengeteg helyen nincs háziorvos

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon összesen 842 tartósan üresen álló praxis ban, ebből 600 háziorvosi, és 242 fogorvosi körzet. A helyettesítésben ellátott praxisok száma az utóbbi öt évben több mint a másfélszeresére emelkedett. Mindez nagy problémákhoz vezethet.

Kiderült az is, hogy az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent, az előző évhez képest két százalékkal, az öt évvel korábbihoz képest majdnem öt százalékkal gyógyítanak kevesebben. 2019-ben 6013 alapellátó orvos dolgozott a rendelőkben, 2020-ban 5895-re csökkent a számuk - írja a Telex.

Az alapellátásban dolgozó orvosok közel fele az 56-65 éves korosztályba tartozik, harminc százalékuk pedig a nyugdíjkorhatáron túl is aktívan munkát vállal.

Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő pedig arról számolt be, hogy több mint kilencszázezer ember lakik hazánkban olyan körzetben, ahol jelenleg nem biztosított számukra a háziorvosi ellátás, több mint hétszázezer ember pedig nem rendelkezik körzeti fogorvossal. A DK-s politikus azt is megállapította, hogy az elmúlt években 80 százalékkal nőtt az ellátatlan lakosság száma.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés