Hirdetés

Összeomlóban van a háziorvosi ellátás Magyarországon? Vészjósló hírek érkeztek

Nap Híre portré Nap Híre

A Magyar Orvosi Kamara friss felmérése szerint az alapellátó orvosok negyede a következő három évben a magánellátásban fog munkát vállalni, ami a jelenlegi státuszuk rovására megy majd.

"Ha a teljesítményüket anyagilag díjaznák, akkor sem tudnának a mostaninál több beteget ellátni az orvosok, akik most is időszűkében gyógyítanak, és ez sokszor a minőség rovására megy"

- közölte a Magyar Orvosi Kamara a februári felmérésében. Arról is megkérdezték a tagokat, hogyan képzelik el a jövőjüket a következő három évben. Mint kiderült, a háziorvosok csupán 55 százaléka tervezi azt, hogy a jelenlegi óraszámban továbbra is csak az állami egészségügyben dolgozzon, 26 százalékuk viszont részben a magánellátásban vállalna munkát, a közellátásban betöltött státusza rovására.

6 százalékuk külföldre készül, 9 százalékuk pedig nyugdíjba vonul.

A dokumentumból kiderül az is, hogy az orvosokban egyre fogy a motiváció, 25 százalékos béremelésre vágynak, ám a többség az ösztönzők bevezetése mellett sem tudna több beteget ellátni, mint jelenleg. A teljesítmény visszaesése és a várólisták hosszabbodása miatt gyakran éri vád az orvosokat, hogy a paraszolvencia elvesztése folytán kevesebbet és kisebb hatékonysággal dolgoznak - írja az EconomX.

A kamara álláspontja az, hogy egyetlen adat sem támasztja alá, hogy a hálapénz kivezetésével megszűnt a motiváció a gyógyításra. Felmérésükből kiderült, hogy kollégáik 42 százaléka a paraszolvencia elfogadását tiltó jogszabály bevezetését megelőzően sem kapott hálapénzt, gyakran vagy hetente többször mindössze 18 százalék tett el borítékot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés