Hirdetés

Még a dubaji szigetét is felajánlotta a bűnbánó maffiózó, hogy megússza a brutális büntetést

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A rendőrségi informátorrá vált olasz maffiózó, Raffaele Imperiale átadta az Egyesült Arab Emírségek partjainál lévő mesterséges szigetét a hatóságoknak, annak érdekében, hogy enyhébb büntetést kapjon.

Az egykori kábítószer-kereskedő a hétfői, Nápolyban tartott tárgyalásán jelentette be, hogy kész átadni a Dubajban található szigetét. A tárgyaláson egyébként 20 vádlott vett részt, köztük a "Van Gogh Főnök" becenévre hallgató Imperiale is, aki öt éven keresztül volt szökésben, majd 2021 augusztusában letartóztatták Dubajban, tavaly tavasszal pedig kiadták Olaszországnak.

A nyomozók szerint Imperiale a bujkálása alatt vásárolta meg a Tajvan nevű szigetet. Értékét 60-80 millió euróra becsülik, és az Egyesült Arab Emírségek partjainál található, "A világ" nevű, a földgömb formájára alakított mesterséges szigetcsoport része.

Imperialéra 14 év 10 hónapos börtönbüntetés vár, úgy most úgy próbálja bizonyítani az együttműködési hajlandóságát a hatóságokkal, hogy átadta a szigetet méghozzá az enyhébb büntetés reményében.

Egyértelmű, hogy Imperiale büntetéscsökkentést akar

- jelentette ki Maurizio De Marco ügyész. A The Guardian kiemelte, Imperiale egy amszterdami kávézóban kezdte bűnözői karrierjét, ahol kannabiszt árult, és a feltételezések szerint egy állítólagos szuperdrogkartell vezetője volt, a Hollandia korábbi legkeresettebb bűnözőjével, Ridouan Taghival, az ír Daniel Kinahan hírhedt bandafőnökkel és a bosnyák Edin Gačanin drogkereskedővel együtt.

Daniel Kinahan, apja, Christopher és öccse, ifjabb Christopher még mindig szabadlábon vannak, annak ellenére, hogy 5 millió dollár vérdíjat tűztek ki a fejükre.

Az olasz hatóságok szerint Imperiale csoportja a világ 50 legnagyobb drogkartelljének egyike. Imperiale pazar életmódot folytatott Dubajban, és havi 400 000 eurót költött ennek fenntartására, a "Van Gogh Főnök" becenevet pedig azért kapta, mert birtokában volt a holland művész két ellopott, értékes festménye.

Hogy bizonyítsa, hogy hajlandó a rendőrség informátorává válni, Imperiale visszaadta a festményeket az igazságügyi hatóságoknak. A festményeket még 2002. december 7-én lopták el, és több mint 13 évig senki nem tudta hol vannak, mígnem 2016 januárjában az olasz Guardian di Finanza Nápoly közelében megtalálta őket. Végül visszakerültek a Van Gogh Múzeumba, és 2017 márciusában újra kiállították őket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés