Hirdetés

Brutális drágulás jön a bankoknál

Nap Híre portré Nap Híre

Habár csökkenést láthatunk az inflációs adatokban, a bankoknál még csak most jön az igazi nagy áremelkedés, ugyanis a legtöbb pénzintézet a szerződési feltételek alapján a 2023. évi inflációt idén építi be az árakba. Ez pedig azt eredményezi, hogy jelentős drágulás jön az első negyedévben.

Tavaly ilyenkor a 2022-es 14,5 százalékos inflációval nőttek a banki költségek, 2024-ben azonban még ennél is brutálisabb drágulásra számíthatunk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 12-én teszi közzé a tavalyi éves átlagos infláció mértékét, ezt pedig a bankok a következő hetekben, hónapokban szépen felszámolják a jelenlegi áraikra, és frissítik erről szóló hirdetményeiket. A jegybank számításai szerint akár 18 százalék is lehet az éves fogyasztóiár-emelkedés. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi összesítéséből kiderül, hogy egy magyar lakossági ügyfél átlagosan 34 800 forintot költ a bankszámlájára, ez a 9 milliót meghaladó ügyfélkörnél évi 330 milliárd forintot jelent. Az EconomX összeszedte, hogy ez a költség milyen költségelemekből áll össze (zárójelben a teljes költséghez viszonyított arányok láthatók):

  • Számlavezetési díj: 8 600 Ft (24,7 százalék)
  • Készpénzfelvétel és -befizetés: 8 300 Ft (23,9 százalék)
  • Átutalások: 5 900 Ft (16,9 százalék)
  • Sms: 5 000 Ft (14,4 százalék)
  • Bankkártya: 4 600 Ft (13,2 százalék)
  • Egyéb: 2 400 Ft (6,9 százalék)

Számításaik szerint a 18 százalékos inflációval ez az összeg 2024-ben 41 064 forintra emelkedhet. Azonban azt megjegyezték, hogy ez csak egy átlagos összeg, egyes ügyfeleknek ennél sokkal magasabb díjakat kell fizetniük, míg másoknak alacsonyabbat. Hozzátették azt is, hogy a fenti statisztikai adat a prémium kártyák díját nem is tartalmazza, így a bankok által levont költség még ennél is magasabb lehet.

A naphire.hu írt arról is, hogy heteken belül minden magyar számlatulajdonos fontos levelet kap majd a bankjától. Ebből a levélből kiderül majd, hogy pontosan milyen költségei voltak az előző évben a számlavezetésnek, és az is, hogy a bankok mennyivel emelhetik ezeket a díjakat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés