Hirdetés

Rendkívüli: ennyivel nő a minimálbér 2023-ban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hosszú hetek után megszületett a megállapodás a 2023-as minimálbér és a bérminimum ügyében a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek között.

A legfrisseb értesülések szerint

  • a minimálbér 2023 januárjától 16 százalékkal emelkedik, azaz bruttó 232 ezer forintra,
  • míg a garantált bérminimum 14 százalékkal nő, azaz bruttó 296 400 forintra.

A Napi úgy tudja, hogy a felek a keddi tárgyaláson abban is megegyeztek, hogy az egyezséget év közben felül fogják vizsgálni a makrogazdasági mutatók ismeretében. A szociális partnerek a megállapodás végleges szövegét várhatóan jövő csütörtökön fogadhatják el.

Azonban egy bökkenő még akadhat, mivel a bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére bekerül a kormány vállalása, amely szerint jövő évben nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek, illetve nem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak. 

A magyar forint
A magyar forint

Egy bérajánlás is megfogalmazódott az egyezségben, mégpedig a szakszervezetek részéről. Így lekerült a napirendről az a javaslat, amely szerint két lépcsőben emelkedett volna a garantált bérminimum összege.

Kiderült az is, hogy a munkáltatói oldal három érdekképviselete egyhangúan támogatta a minimálbér 16 és a bérminimum 14 százalékos emelését

Azonban a szakszervezetek közül csak kettő tartja elfogadhatónak az alkut, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyanis nem bólintott rá a javaslatra és amennyiben ezt nem is teszik meg, akkor elviekben az is megtörténhet, hogy elmarad a minimálbérek 2023-as emelése, bár erre nem sok esélyt látnak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyébként azért nem ment bele az egyezségben, mert legalább 20 százalékos béremelést tartanának elfogadhatónak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés