Hirdetés

Döbbenetes részletek: ilyen volt szemtől szemben az azeri baltás gyilkos

Nap Híre portré Nap Híre

A Naphire.hu YouTube-csatornáján megszólalt az azeri baltás gyilkos ügyéről Dr. Magyar György, aki annak idején az örmény katonatársa aljas és bestiális lemészárlásáért Magyarországon életfogytiglanra elítélt Ramil Szafarov védője volt. Szafarovot 2012-ben a magyar kormány kiadta hazájának, ahol kegyelmet kapott és hősnek kijáró fogadtatásban részesült. 

A Naphire.hu Jog vagy igazság? – Kérdezzen Magyar György ügyvédtől! című podcast-sorozatának első részében a fideszes önkormányzati képviselő, Balla Irma meggyilkolásával foglalkoztunk, ahol Magyar György a néhai politikus bizonyíték hiányában jogerősen felmentett fiát védte. 

A sorozat második epizódja egy ugyancsak rettenetes bűncselekményről szólt, itt azonban a tettes az első perctől ismert volt és egy percig sem volt kétséges a személyazonossága.

Vérfürdőbe torkollott a nyelvtanfolyam

Hivatkozás másolása

2004. február 19-én éjszaka a NATO békepartnerség programjának keretében Budapesten, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott angol nyelvtanfolyamon részt vevő 27 éves Ramil Szafarov azeri őrnagy baltával belépett a szomszédos szobába, ahol Gurgen Margarján örmény tiszt és magyar katona aludt. 

Szafarov baltával lefejezte az alvó Margarjánt, ám a szintén alvó magyar tisztet nem bántotta. Margarján meggyilkolása után a következő szobába indult, hogy egy újabb örmény katonatársával végezzen, ebben azonban megakadályozták.

A bíróság előtt Szafarov nem tagadta tettét, amelynek indítékaként az azer-örmény konfliktust nevezte meg és azt állította, hogy Margarján úgymond gúnyolta őt.

Szafarov nem volt egy mintafogoly magyarországi tartózkodása alatt. Előzetes fogvatartása alatt rátámadt őreire, amiért felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Később arról lett ismert, hogy lefordította anyanyelvére Szabó Magda Az ajtó és Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művét.

Hőstettnek tartották az aljas gyilkosságot

Hivatkozás másolása

Azerbajdzsán kezdettől hősnek tekintette az örmény katonatársát álmában lefejező Szafarovot. 2004-ben Baku diplomáciai képviseletet hozott létre Budapesten, kizárólag Szafarov védelme érdekében. A katona ügyét az azeri nagykövetség kérésére Magyar György ügyvéd látta el, később bekapcsolódott a védelembe egy azeri ügyvéd is.

Szafarov ügye 2004-ben a bűnügyi, 2012-ben a politikai lapokban lett címlapsztori, miután a magyar kormány úgy döntött, lehetővé teszi, hogy az azeri katona hazájában tölthesse le büntetését, ám a hazatérő Szafarov azonnal elnöki kegyelmet kapott és hősnek kijáró fogadtatásban részesült. A magyar kormány formálisan tiltakozott ugyan, de az eset óta is rendületlenül erősödnek az azeri-magyar kapcsolatok. 

A Jog vagy Igazság – Kérdezzen Magyar György ügyvédtől! második adásában arról kérdeztük dr. Magyar Györgyöt, hogy 

  • Milyen körülmények között kereste meg az azeri nagykövetség, hogy vállalja el Ramil Szafarov védelmét?
  • Mit mondott neki az azeri hadnagy, amikor először találkoztak?
  • Mivel indokolta ezt a párját ritkítóan aljas és bestiális tettet Szafarov, amikor az ügyvédjével beszélt?
  • Milyen volt a munkamegosztásuk Szafarov azeri ügyvédjével?
  • Kudarcnak érezte-e, amikor 2006 tavaszán a bíróság előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért legkorábban 30 év múlva felülvizsgálható életfogytiglanra és Magyarországról 10 évre való kiutasításra ítélte Szafarovot?

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés