Hirdetés

Rendkívüli hír: nyomoznak a Diákhitel Központ szerződéseivel kapcsolatban

Nap Híre portré Nap Híre

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az erről szóló kormányrendelet alapján tanácsadó tevékenységet folytatott a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában - tájékoztatta a hivatal szerdán az MTI-t.

A tanácsadó tevékenység eredményeként a hivatal – összhangban a vonatkozó kormányrendelet előírásaival – véleményt készített és a tanácsadói tevékenységet lezárta - tartalmazza a közlemény.

Az ügyben ellenőrzési jelentés a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően nem készült, a hivatal a vélemény elkészítésével a jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett - fűzték hozzá.

A Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak - olvasható a KEHI közleményében.

Előkerült a Diákhitel Központról szóló KEHI-jelentés, megérkezett Magyar Péter válasza is

Hivatkozás másolása

Az ATV arról számolt be, hogy az Átlátszó most megszerezte a szóban forgó (nem nyilvános) jelentést, és azt írják: az anyag nem támasztja alá Magyar utóbbi kijelentését: a dokumentum 2021 augusztusában elkészült, és igenis tartalmaz megállapításokat. A KEHI összesen 52 db, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. És bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le (a közbeszerzésekről a KEHI nem tesz említést), a Hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt.

A portál kiemelte azt is, hogy a Tisza Párt elnöke közleményben reagált az Átlátszó cikkére, az azt jegyző újságírót pedig propagandistának nevezte. Hozzátette, szerinte az Átlátszó nem hozta nyilvánosságra a teljes dokumentumot, csak szemlézgetett belőle. Majd feltette a kérdést, hogy "Ha bármilyen valós bűncselekmény történt volna, akkor miért nem tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sem 2021-ben, sem azóta?".

Magyar a közleményében megjegyzi: vannak elemzések, felmérések, amelynek oldalai jóval többe kerülnek százezer forintnál és adott esetben jóval nagyobb hasznot is hajthatnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés