Hirdetés

Vége a középkori gyakorlatnak: Illegális lesz a kutyahús-kereskedelem ebben az ázsiai országban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Dél-Koreában hamarosan illegálissá válik a kutyák levágása és a húsukkal való kereskedelem, miután a héten a képviselők elfogadtak egy új törvényt.

A 2027-ben hatályba lépő jogszabály célja, hogy véget vessenek az országban annak a több évszázados gyakorlatnak, hogy az emberek kutyahúst esznek. A "boshintang" nevű kutyahúspörköltet egyes idősebb dél-koreaiak csemegének tartják, ám a fiatalok körében már egyáltalán nem nevezhető népszerűnek. Ugyanakkor az új törvény értelmében maga a kutyahús fogyasztása nem lesz illegális.

Egy tavalyi Gallup-felmérés szerint az emberek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban megkóstolta a kutyahúst, szemben a 2015-ös 27 százalékkal. A megkérdezettek kevesebb mint ötöde mondta, hogy támogatja a hús fogyasztását.

Lee Chae-yeon, egy 22 éves egyetemista szerint a tilalomra az állatok jogainak előmozdítása érdekében volt szükség. "Ma már több embernek van háziállata" - mondta a BBC-nek a szöuli fiatal. "A kutyák ma már olyanok, mint egy családtagunk, és nem szép dolog megenni a családunk tagjait."

Az új törvény a kutyahús-kereskedelemre összpontosít - a kutyák lemészárlásáért elítélteket akár három év börtönbüntetéssel is sújthatják, míg a kutyák húscélú tenyésztésében vagy kutyahús értékesítésében bűnösnek talált személyek legfeljebb két évet kaphatnak.

A gazdáknak és az étteremtulajdonosoknak három évük van arra, hogy alternatív foglalkoztatási és bevételi forrásokat találjanak, mielőtt a jogszabály hatályba lép. A kormányzati statisztikák szerint Dél-Koreában 2023-ban mintegy 1600 kutyahús-étterem és 1150 kutyafarm működött, amelyeknek mostantól mindnek be kell nyújtania a helyi hatóságoknak a vállalkozásuk fokozatos megszüntetésére vonatkozó tervet.

A kormány ígéretet tett arra, hogy teljes mértékben támogatja a kutyahústermelőket, henteseket és étteremtulajdonosokat, akiknek a vállalkozásaikat be kell zárniuk, bár a kártérítés részleteit még nem dolgozták ki.

Ebédidőben több idős keresi fel Szöul egyik híres sikátorát, ahol több kutyahúsos étterem is található. Kedden például egy maroknyi idősebb ember falatozott a népszerű pörköltből, és a generációs különbségek a helyszínen szembetűnőek voltak. 

A 86 éves Kim Seon-ho csalódott volt a tilalom miatt. "A középkor óta ezt esszük. Miért akadályozzuk meg, hogy a hagyományos ételünket együk?" - tette fel a kérdést. "Ha betiltják a kutyahúst, akkor a marhahúst is be kellene tiltani."

Az 1980-as évektől kezdve a korábbi dél-koreai kormányok is ígéretet tettek a kutyahús betiltására, de nem sikerült előrelépniük. A jelenlegi elnök, Yoon Suk Yeol és a First Lady, Kim Keon Hee ismert állatbarátok - hat kutyájuk van.

Az állatvédő csoportok, amelyek már régóta szorgalmazzák a tilalmat, dicsérték a keddi szavazás eredményét.

Jung Ah Chae, a koreai Humane Society ügyvezető igazgatója elmondta, meglepődött, hogy még életében megszületett a tilalom. "Miközben a szívem megszakad a kutyák millióiért, akik számára ez a változás túl későn jött, örömmel tölt el, hogy Dél-Korea most lezárhatja történelmünk e szerencsétlen fejezetét, és egy kutyabarát jövő elé nézhet" - jelentette ki.

A kutyahústermelők kampányoltak a tilalom ellen. Azzal érveltek, hogy a fiatalok körében csökkenő népszerűségére való tekintettel hagyni kellene, hogy a gyakorlat idővel természetes módon kihaljon. Sok gazda és vendéglős idősebb, és azt mondták, nehéz lenne számukra ilyen későn megélhetést váltani.

Az egyik kutyatenyésztő, Joo Yeong-bong a BBC-nek azt mondta, hogy az ágazat kétségbeesett. "Tíz éven belül az iparág eltűnik. A 60-as és 70-es éveinkben járunk, és most nincs más választásunk, mint elveszíteni a megélhetésünket" - mondta, hozzátéve, hogy a jogszabályváltozás "sérti az emberek szabadságát, hogy azt egyenek, amit akarnak".

Egy 60-as éveiben járó kutyahúsétterem-tulajdonos, Kim asszony a BBC-nek elmondta, hogy csalódott a tilalom miatt, és a háziállatokat tartó dél-koreaiak számának növekedését okolta.

A fiatalok manapság nem házasodnak meg, így a háziállatokra családtagként tekintenek, de az étel az étel. El kellene fogadnunk a kutyahúst, de higiénikus környezetben kellene felnevelni és levágni őket

- hangsúlyozta, majd feltette a kérdést, hogy "Más országok, például Kína és Vietnam is eszik kutyát, akkor mi miért tiltjuk be?".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés