Hirdetés

Antiszemita őrületbe torkollt a balos kisebbségvédelem az amerikai egyetemeken

Virág Sára portré Virág Sára

A Jewish News Syndicate főszerkesztője, Jonathan S. Tobin arról írt egy új cikkében, hogy az amerikai politikában és az egyetemeken is elharapózó DEI (diversity, equity and inclusion) valójában egy nagyon kétélű fegyver, amely csak szítja a kampuszokon az antiszemitizmust. Ez különösen az október hetedikei terrortámadást követő diáktüntetések és megmozdulások miatt vált megkerülhetetlen témává – írja Tobin. (A DEI, magyarul esélyegyenlőség, sokszínűség és befogadás egy olyan társadalmi kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a marginalizált, hátrányos megkülönböztetést elszenvedő társadalmi csoportok tagjai kerüljenek hatalmi pozícióba – a szerk.)

Jonathan S. Tobin egy New York Times-ban megjelent cikkre reflektálva ragadott tollat. A lap vasárnapi kiadásában ugyanis egy "régi motoros kolléga", Nicholas Confessore arról értekezett, hogy az amerikai Michigani Egyetem az elmúlt években megduplázta a DEI-ra való törekvéseket, valami mégis nagyon nyilvánvalóan félrement. A Times cikke azt taglalta, hogy az amerikai elit egyetem hogyan tette egyre jobban magáévá a DEI szellemiségét, ez pedig hogy emésztette fel egyre jobban a költségvetést, illetve hogy sodorta mind az oktatókat mind pedig a hallgatókat egy végtelen "faji háborúba", ezzel végleg aláásva az akadémiai szabadságot. 

"A cikk persze messze nem tökéletes. Nem jár megfelelően utána a DEI és a woke mozgalom eredetének, illetve nem említi meg a radikális baloldal aktuális dogmáit sem, mint a kritikai fajelmélet vagy az interszekcionalitás. Ehelyett Confessore olyak sikertelen liberális kísérletekkel mossa össze, mint az oktatásban jelen lévő egyenlőtlenségek kezelése. Aki valóban meg akarja érteni, hogy hogyan férkőzött be a DEI és a woke az amerikai egyetemekre, a művészetbe és a cégek soraiba is, olvassa el Christopher Rufo 2023-ban megjelent, Amerika forradalma, avagy hogyan hódított meg mindent a radikális baloldal című zseniális könyvét" – írja Tobin. 

A főszerkesztő szerint a Times cikke azonban mégis nélkülözhetetlen olvasmány, mert elképesztően pontos esettanulmányt nyújt arról, hogy hogyan vette át a DEI az uralmat a Michigani Egyetemen, ezzel együtt pedig "hogyan tette tönkre az oktatást, hogyan fordította egymás ellen az embereket és hogyan szította az antiszemitizmust". Ezen erőfeszítések azonban messze túlmutatnak az olyan elitegyetemeken, mint a michigani. Néhány intézmény, főleg a vörös (republikánus – a szerk.) államokban igyekszik ellentartani a sodrásnak, és törvényekben deklarálni a DEI tilalmát, ez azonban csak egy aprócska csepp a tengerben. Ugyanis egyre több felsőoktatási intézmény alkalmaz kizárólag a DEI megvalósítására és betartatására embereket. 

"Ezek a woke komisszárok teljesen legyalulták az egyéni teljesítményt és az individualizmus legkisebb csíráját is, az okozott űrt pedig "faji és nemi kvótákkal" helyettesítették. Arra törekszenek, hogy az utolsó szögig lebontsák a nyugati kánont és civilizációt, ezzel bebetonozva az embercsoportok közti örök konfliktust" 

– írja Tobin, majd így folytatja: "az esélyegyenlőség elvét, amely a polgárjogi mozgalom és Martin Luther King célja volt, felváltotta a méltányosság eszméje, amely gyakorlatilag többletjogokat biztosít bizonyos kisebbségi csoportoknak, gyakran akár más kisebbségek rovására". A Jewish News Syndicate főszerkesztője szerint a jelenség ráadásul nem is állt meg az egyetemeknél, hanem már a közép- és általános iskolák falai közé is beszivárgott. 

A michigani egyetem esetében közel negyedmilliárd dollárt költöttek arra az évek alatt, hogy megvalósítsák az "esélyegyenlőséget, a sokszínűséget és a befogadást". Ez leginkább csak azt jelentette, hogy rengeteg embert vettek fel ezen cél megvalósítása érdekében, de a gyakorlatban nem történt semmi, ami miatt a kisebbségi diákok jobban érezték volna magukat a kampuszon. 

A sérelem kultúrája

Hivatkozás másolása

Tobin így folytatja az okfejtést: "Ehelyett a sérelem kultúrájára összepontosítottak, amelyenek a legalapvetőbb fundamentuma, hogy az úgynevezett "antirasszizmus" – egy mindent átfogó nézet, amely elsősorban a nyugati civilizáció alapvető értékei és történelme ellen hirdetett háborút – az egyetlen elfogadható nézőpont. A diákok egymásnak és a tanáraiknak is azonnal nekiugrottak, amikor úgy érezték, hogy "veszélybe sodorja őket" egy-egy vélemény, vagy pedig vélt vagy valós elnyomást fedeztek fel mások szavai mögött. 

Azok pedig, akik nem illettek bele a tipikus áldozat kategóriájába: a fehérek, a katolikusok, a konzervatívok vagy pedig, mint október hetedike után kiderült, a zsidók, – hamar rá kellett hogy döbbenjenek, a DEI elve csak rájuk nem vonatkozik. És bár már korábban is számtalan érv szólt a DEI felszámolása mellett, az október hetedikei terrortámadás végleg egyértelművé tette. 

A Hamász terrortámadása és a DEI találkozása

Hivatkozás másolása

Tobin így folytatja: "Confessore nagyon helyesen ír arról, hogy az október hetedikei terrortámadás után brutálisan megugrott az antiszemitizmus, a kampuszok pedig szó szerint csatatérré váltak, amikor is a palesztinpárti tüntetők zsidó diákokra támadtak – nem csak a michigani egyetemen, hanem máshol is. Michigan és több más olyan intézmény is, amely egyébként az előítéletek felszámolását propagálta, október hetedike után a zsidógyűlölet melegágyává változott". 

Hamar egyértelművé vált – írja Tobin – hogy a DEI és a woke olyan alapvető szabályai, mint a folyamatos beszéd- és viselkedésmonitorozás, valamint a mikroagresszió legkisebb jelének kutatása csak akkor nem érvényes, ha az áldozatok zsidók. Ezek az "aggodalmak" nagyon hamar szertefoszlottak, amikor az előítéletek és fenyegetések célpontjai a woke narratíva szerint "fehérek" és "elnyomóak" voltak – vagyis zsidók és izraeliek. A michigani egyetem ráadásul semmit sem tett a helyzet megoldására: 18 hónap alatt 67 panaszt nyújtottak be származással kapcsolatos fenyegetés vagy diszkrimináció miatt, amelyek többsége nyílt antiszemitizmus volt, az intézet azonban csak egy esetben indított vizsgálatot és állapított meg bármit is. 

"Ami Michigan történetét annyira lehangolóvá teszi; ahelyett, hogy elismerték volna, a DEI valóban kudarcot vallott, az ezért felelős "szakértők" nem voltak hajlandók bevallani, hogy a törekvéseik nem érték el a céljaikat. Ehelyett megduplázták a programokat, Michiganban a DEI kudarcára még több DEI a válasz" – írja Tobin.

Mi a megoldás?

Hivatkozás másolása

Arra a kérdésre, hogy mit lehet kezdeni a helyzettel, Jonathan S. Tobin úgy felelt: az egyetlen megoldás az lenne, ha a következő elnök visszavonná a Biden és az Obama által kiadott, DEI-t népszerűsítő és kötelezővé tevő rendeleteket. Emellett biztosítani kellene a jogi segítséget mindazoknak, akik származási alapon szenvedtek el kirekesztést. A főszerkesztő szerint bár Amerikának kétségkívül vannak nagyobb problémái, a DEI okozta gondot nem szabad pusztán kultúrharcnak minősíteni, mert így nagyon nehéz lesz megszabadulni az antiszemitizmustól. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés