Hirdetés

Durván megalázta Orbán Viktort David Pressman, szerinte a magyar miniszterelnök "képzeletbeli külpolitikát" folytat

Nap Híre portré Nap Híre

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Financial Timesnak adott interjújában rendkívül kritikusan, számos bírálatot megfogalmazva nyilatkozott a magyar kormányról.

David Pressman erősen kritizálta Orbán aktív részvételét az amerikai választási kampányban, beleértve Donald Trump nyílt támogatását és Joe Biden elnök lemondásra való felszólítását. Az amerikai nagykövet csalódottságának adott hangot, kijelentve, hogy „ilyen lépéseket nem várnának a szövetségeseinktől”.

A budapesti amerikai nagykövet kiemelte, hogy Orbán Viktor átpolitizálta a kétoldalú kapcsolatait a nemzetközi közösségben, ami miatt Magyarország hosszú ideje a „legelszigeteltebb és legmagányosabb”. Az amerikai megbízott hangsúlyozta, hogy Magyarország politikai döntései – például Ukrajna uniós csatlakozásának megkérdőjelezése és az Ukrajna pénzügyi támogatását akadályozó uniós vétózások – Putyin számára hasznosak, a NATO és az EU egységének pedig ártanak - írja a Portfolio

Többek között azzal vádolta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy „képzeletbeli külpolitikát” folytat, amely a Kreml érdekeit szolgálja és aláássa a NATO-szövetség egységét. 

Pressman megjegyezte, hogy szerinte az Orbán-kormány vonakodik az amerikai biztonsági aggodalmak orvoslásától – többek között tavaly augusztusban emiatt korlátozták az ESTA-vízumok hozzáférhetőségét a magyar állampolgárok számára –, és azt sugallta, hogy Magyarország inkább kivárja a mostani amerikai választásokat. 

Annak ellenére, hogy elismerte az Orbán-kormány azon szándékát, hogy helyreállítsa kapcsolatát az amerikai kormányzathoz, Pressman azt állította, hogy az USA-nak van befolyása, utalva a kétoldalú adóegyezmény közelmúltbeli felmondására és a budapesti székhelyű orosz fejlesztési bankkal szemben bevezetett szankciókra.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés