Hirdetés

Rendkívüli: változik a családtámogatási rendszer

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta: úgy látják, a háború átértékelte a támogatásokat.

Ahogy arról korábban már írtunk, a hétfői tájékoztató után csütörtökön is Kormányinfót tartottak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy az élelmiszerárstopot egy hónappal, július 31-ig hosszabbítják meg, utána megszűnik. 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormányülésen áttekintették a családtámogatási rendszert: azt látják, hogy az elmúlt években, főleg az elmúlt másfél évben a háború kitörése után, alapvetően változtak meg a körülmények. A háború átértékelte a támogatásokat. A babaváró hitelnél és a csok-nál is váloztatásokról döntöttek - írja az atv.hu. 

A babaváróhitel szabályain változtatnak: az összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont 2024. január elsejétől azok a házaspárok vihetik fel, ahol a házaspár női tagja 30 év alatt van. 

Bevezetnek egy egyéves átmeneti időszakot, mikor a 30-40 év közti nők is jogosultak lesznek.

A kormány arról döntött, hogy a csok-nak a falun érvényes szabályait megtartják, a keretösszegeket 50 vagy annál nagyobb százalékkal megemelik. Az ötezer főnél nagyobb településeken azonban nem lehet igénybe venni a csok-ot, de az illetékes minisztérium ki fog dolgozni egy új otthonteremtési formát.

A csok-támogatás falun 1 gyermek után új családi ház vásárlása, építése esetén 600 ezer forintról 1 millió forintra nő, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint esetén 4 millió forintra nő, 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra nő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés