Hirdetés

Családi pótlék: azonnal lépnie kell, ha érettségizett a gyereke!

Nap Híre portré Nap Híre

Mint ismert, a középiskola befejezése után már nem jár családi pótlék a gyerek után, és ezzel együtt a családi adókedvezmény is megszűnik. Azonban ha egyetemen továbbtanul a diák, akkor a testvérei után magasabb összeg jár, ám ehhez az kell, hogy a szülő azonnal lépjen. 

Azenpenzem.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy az érettségit követően a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. Felidézték az erre vonatkozó jogszabályt is, mely úgy szól, hogy a családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét. 

Ám ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul tovább, úgy továbbra is beleszámít majd az eltartottak számára. Ha van kisebb testvér a családban vagy más kedvezményezett eltartott, aki után még jár családi pótlék, akkor kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is, így magasabb összeget kaphat a család. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni, hogy júliusig visszamenőleg megkapjuk.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó 12200 forint családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő a fiatalabb gyermek után.

A lap felhívta a figyelmet arra is, hogy a családi adókedvezményt is addig lehet igénybe venni, amíg a gyermek után a családi pótlék is jár.  Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében, így a magasabb összegű kedvezményt lehet a fiatalabb testvérre (testvérekre) igénybe venni.

Ha megváltozik a családi adókedvezmény igénybevétele, azt nekünk kell jelezni a munkáltatónak. A dolgozóknak az év elején kell nyilatkozniuk a családi adókedvezményről. Arról is szólni kell majd, ha a továbbtanulásnak köszönhetően az eltartottak számába mégis beleszámít a gyerek. Ezt persze a beiratkozás után lehet megtenni. Ha nem jelezzük, akkor vissza kell majd fizetni a jogosulatlan adókedvezményt. Ha pedig kevesebbet veszünk igénybe, akkor majd az adóbevallásban korrigálhatunk - írták. 

Nem jár azonban automatikusan, a tanulmány megkezdését követően igényelni kell. Ha elmúlik 20 éves, akkor a tanév végétől ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább: vagyis nem jár a családi pótlék, de ha kéri a szülő, a gyermekek számába eltartottként beleszámíthat.

Diákmunka bezavarhat a képbe: ha a továbbtanuló diáknak rendszeres jövedelme van, már nem számít eltartottnak, vagyis nem vehető figyelembe a családi pótlék számításánál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés