Hirdetés

Csak meglépték! Érthető az F1 döntése?

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Akár már az április végén sorra kerülő Azeri Nagydíjon, a Forma-1-es idény első sprintfutamos hétvégéjén változhat az eddig megszokott program, és az egyik szabadedzést időmérő edzésre cserélhetik.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója a hétvégi Ausztrál Nagydíj helyszínén, Melbourne-ben úgy nyilatkozott, a csapatfőnökök azon gondolkodnak, hogy az erre a szezonra tervezett hat sprintfutamos forduló lebonyolításán változtatnának. A módosítással izgalmasabbá tennék a hétvégéket, pénteken egy szabadedzést rendeznének, majd a vasárnapi futam időmérő edzésére kerülne sor. Szombaton egy másik időmérőn döntenék el a délután sorra kerülő sprintverseny rajtsorrendjét.

Jelenleg az ilyen fordulókon pénteken egy szabadedzést, majd egy időmérőt rendeznek, s ezeket követi szombatonként a második szabadedzés, valamint a rövidtávú viadal, vasárnap pedig a főfutam. A normál versenyhétvégéken pénteken kettő, szombaton további egy szabadedzésre kerül sor, majd a szombat délutáni időmérő dönt a vasárnapi rajtsorrendről.

Csütörtökön George Russell, a Mercedes pilótája és a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) vezetője kijelentette, azt javasolják, hogy csökkenjen a szabadedzések száma, mert úgy vélik, nincs szükségük három tréningre.

"Minél több lehetőséget adsz a versenyzőknek és a csapatoknak arra, hogy megmutassák magukat, annál jobb lesz a show" - mondta Domenicali. "Olyasmin gondolkodunk, ami jobbá teszi a sportágat, a tervet pedig a csapatokkal és a pilótákkal együtt dolgozzuk ki, és nem félünk megvalósítani."

A Forma-1-ben közben arról is folynak az egyeztetések, hogy a sprintfutamot minden versenyhétvégén megrendeznék, nem pedig csak néhány állomáson, ahogyan tavaly és az idén is.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés