Hirdetés

Történelmi lesz a Costa Rica-Németország meccs - ez a három nő vezeti majd

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Soha nem történt még olyan a labdarúgó-világbajnokságok történetében, mint ami a csütörtöki Costa Rica-Németország mérkőzésen lesz. Most először ugyanis nő bíró trió tartja kordában a férfi sportolókat. 

Stephanie Frappart, Karen Diaz és Neuza Back. Ezt a három nevet kell megjegyeznie a sport szerelmeseinek, ugyanis olyan, mint csütörtökön, soha nem lesz újra. Labdarúgó-világbajnokságon most először lesz olyan, hogy három női bíró felügyeli a mérkőzést.

Ha a csoportban az esélyeket latolgatjuk, akkor azt látjuk, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának csütörtöki zárófordulójában még mind a négy csapatnak van esélye a továbbjutásra, a papírforma alapján ugyanakkor Spanyolország és Németország az esélyes a nyolcaddöntőbe kerülésre.

A legjobb helyzetben a négyest négy ponttal vezető spanyolok vannak, akiknek már egy döntetlen is elég a japánok ellen, sőt, egy vereség is belefér abban az esetben, ha a németek nem hozzák be rajtuk gólkülönbségüket, amely jelenleg nyolc találattal jobb. A spanyolok történetük során hatszor találkoztak ázsiai csapattal a világbajnokságokon, ezeken veretlenek, négy győzelem és két döntetlen a mérlegük, igaz, a 2002-es világbajnokság negyeddöntőjében a társházigazda dél-koreaiakkal szemben végül 11-esekkel búcsúztak.

A japánok egy győzelemmel biztosan ott lennének a 16 között, döntetlen esetén pedig abban kellene bízniuk, hogy a Costa Rica-Németország találkozó is pontosztozkodással végződik.     A spanyoloknál a középpályán várható elsősorban változás, ugyanis Gavi kisebb sérüléssel bajlódik, a kapitány Sergio Busquets pedig sárga lapjai miatt veszélyeztetett, így várhatóan nem kockáztatja a pályára küldését Luis Enrique szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén a németek számára egyszerű a recept, ugyanis csak győzelemmel juthatnak tovább, ellenkező esetben már csomagolhatnak is, akárcsak négy évvel ezelőtt a csoportkört követően, ami a válogatott történetének eddigi egyetlen búcsúja az első szakasz után. A németeknek ugyanakkor arra is törekedniük kell, hogy a lehető legtöbb gólt szerezzék, ugyanis ha Japán döntetlent ér el Spanyolországgal szemben, akkor a gólkülönbség rangsorol majd.

A németeknek már sikerült több góllal nyerni Costa Rica ellen, a 2006-os világbajnokság nyitómérkőzésén, Münchenben 4-2-re győztek a házigazdák.     Costa Rica számára a győzelem biztosan nyolcaddöntős szereplést érne, de egy döntetlennel is tovább lépnének abban az esetben, ha Spanyolország legyőzi Japánt.

"Nem adjuk majd könnyen magunkat, és úgy fogunk küzdeni, mint egy bika, hogy örömet és boldogságot szerezzünk a hazánknak. Meglepetést akarunk okozni, és ha sikerül bejutnunk a nyolcaddöntőbe, az legalább akkora szenzáció lenne, mint 2014-ben, amikor legyőztük Olaszországot és döntetlent játszottunk Angliával" 

- mondta Keylor Navas, a Paris Saint-Germain Costa Rica-i kapusa.

Ez a találkozó több szempontból is sporttörténeti lesz. Egyrészt a világbajnokságon első alkalommal dirigál majd női játékvezetői hármas, a bíró a francia Stéphanie Frappart, asszisztensei pedig a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Diaz lesznek. Másrészt a németek kapusa, Manuel Neuer pályafutása 19. vb-mérkőzésére készül, ezzel pedig rekordot dönt a hálóőrök között. Eddig honfitársával, Sepp Maierrel és a brazil Cláudio Taffarellel közösen állt az élen ebben a rangsorban, egyformán 18 vb-meccsel. A Bayern München játékosa reméli, hogy a csúcsdöntése nem egy kínos búcsúhoz kötődik majd, mint Maier esetében, aki 1978-ban, Cordobában az osztrákoktól elszenvedett 3-2-es vereség során védte utoljára vb-n a német kaput.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés