Hirdetés

Egy női alkalmazott sincs biztonságban, mindenhol utoléri őket a szexuális zaklatás

Virág Sára portré Virág Sára

2023 januárjában röppent fel először a sajtóban, hogy az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA soraiban is terjed a szexuális zaklatás. A képviselőház hírszerzési bizottsága most megállapította, hogy a CIA egyáltalán nem kezelte megfelelően a felröppent vádakat, nem indított alapos vizsgálatot az ügyben és nem vont felelősségre senkit. 

A képviselőház hírszerzési bizottsága megállapította: a CIA egyáltalán nem kezelte megfelelően a szexuális zaklatás vádját – írja a Politico a birtokukba jutott jelentés alapján. A jelentés egyik legsúlyosabb állítása, hogy a szervezet alig vagy egyáltalán nem vonta felelősségre az elkövetőket, illetve kicsit sincs könnyű dolga annak, aki az általa tapasztalt szexuális zaklatást jelenteni szeretné. 

A hírszerzési bizottság 2023 januárjában indította meg a vizsgálatot, miután a CIA egy női alkalmazottja azt állította: egy férfi társa megtámadta és szexuálisan is zaklatta a központban. A Politico tavaly áprilisban nyilvánosságra hozta a nyomozás iratait, amelyekből az derült ki, hogy az ügynökség semmilyen szankciót nem alkalmazott a férfi ellen, aki erőszakkal megpróbálta megcsókolni a női kollégáját, az hiába ellenkezett. Ezután számtalan áldozat járult a biztosság elé, hogy ők is megosszák a saját tapasztalataikat. 

A vizsgálat során a bizottság több mint 20 érintettel készített interjút, és több mint 4000 oldalnyi dokumentumot nézett át, emellett két meghallgatást is tartottak. A nyomozásról szóló jelentés szerint "a CIA egyáltalán nem kezelte az állomány soraiban felmerülő szexuális visszaéléseket olyan professzionális és alapos módon, mint ahogy azt a téma indokolta volna". A szervezet viszont azt állítja, hogy 2021-ben létrehoztak egy irodát kifejezetten az áldozatok segítése érdekében, illetve tavaly júniusban még egy külsős szakértőt is vittek a céghez. 

Emellett azt is leszögezték, hogy változtattak a fegyelmi eljárásokon és jelentősen megkönnyítették a bejelentések módját. "Rendkívül komolyan vesszük a szexuális zaklatás kérdését" – áll az ügynökség közleményében. "Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy biztonságos, tiszteletteljes munkahelyi környezetet teremtsünk alkalmazottaink számára, és jelentős lépéseket tettünk ennek biztosítása érdekében, mind a megelőzésre való tekintettel, mind pedig a felmerülő problémák kezelésével". 

Februárban visznt a CIA elbocsátott egy tisztet, aki nyíltan beszélt az ellene elkövetett szexuális visszaélésekről. Az áldozat ügyvédje szerint ez nyilvánvaló megtorlása volt annak, hogy felszólalt az eddig érvényben lévő gyakorlat ellen. A nőt egy munkatársa, Ashkan Bayatpourt bántalmazta, amikor egy nyaka köré tekert sállal fojtogatni kezdte. A férfi már nem dolgozik a cégnél. Az ügyvéd, Kevin Carroll úgy fogalmazott az AP-nek: az ügynökség "törvénytelenül vetett véget egy fiatal nő karrierjének csak azért, mert volt erkölcsi bátorsága, hogy kiálljon magáért". 

A jelentésben továbbá az is szerepel, hogy azok az áldozatok, akik a bejelentés mellett döntenek, nem kapnak névtelenséget, illetve semmiféle segítséget sem kapnak a procedúrához. Szerintük a szexuális zaklatások kezelésére létrehozott egységnek se elég erőforrása, se elég hatalma nincs ahhoz, hogy valóban elvégezze a munkáját. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés