Hirdetés

Döbbenetes ok miatt perelték be a büntetés-végrehajtási hivatalt: győztek a rabok

Nap Híre portré Nap Híre

Megnézheti a teljes napfogyatkozást az a hat elítélt, aki beperelte a New York-i büntetés-végrehajtási hivatalt, mert az elrendelte, hogy április 8-án - a napfogyatkozás napján - az állami büntetés-végrehajtási intézetek munkaszüneti napnak megfelelően működjenek, így a rabok 14 órától 17 óráig, amikor a szabadban lehetnének, ezúttal a cellájukban maradnak.

A szabadságvesztést a New York állambeli woodbourne-i börtönben töltő hat férfi ügyvédei csütörtökön jelentették be, hogy megegyeztek az állam képviselőivel, és ennek értelmében ügyfeleik "őszinte vallási meggyőződésüknek megfelelően" megnézhetik a napfogyatkozást - írja az MTI. 

A rabok azzal érveltek a múlt héten benyújtott keresetükben, hogy az állam rendelkezése sérti a szabad vallásgyakorláshoz fűződő azon alkotmányos jogukat, hogy részt vegyenek egy vallási szempontból jelentős eseményen. A hat férfi között van egy baptista, egy muszlim, egy hetedik napi adventista és a Santeria-kultusz két hívője, valamint egy ateista, aki még a hivatali rendelkezés előtt kapott engedélyt.

Thomas Mailey, a büntetés-végrehajtási hivatal szóvivője elmondta, hogy a hat rabnak engedélyezik a napfogyatkozás megtekintését, a felperesek pedig elálltak a keresetüktől.

A hivatal a hét elején közölte, hogy a napfogyatkozás megnézésével kapcsolatos kérelmek elbírálása folyamatban van. Hozzátették, hogy azokban a börtönökben, ahonnan a jelenség látható, a személyzet és a rabok is kapnak védőszemüveget, hogy a napfogyatkozást a kijelölt munkahelyükről vagy a cellájukból nézhessék.

A teljes napfogyatkozást New York államban a legjobban Buffalóban, Rochesterben, Syracuse-ban, Lake Placidben és Plattsburgh-ben lehet majd látni április 8-án, helyi idő szerint 15.15 perckor. Napfogyatkozás legközelebb 2044-ben látható az Egyesült Államokban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés