Hirdetés

Elegük van Budapestből: a lakók kétharmada elhagyná a fővárost

Nap Híre portré Nap Híre

A Wienerberger friss, országos kutatása szerint ha az árak nem számítanának, akkor a legtöbben modern, téglából készült családi házban szeretnének élni, távol a város zajától. 

A Wienerberger szerint azonban a valóságban a változó költségek és a kezdeti lépések bizonytalansága sokakat elriaszthat már az építkezés gondolatától is. A legtöbben ráadásul meg sem tudják becsülni, mennyire kerülhet álmaik otthonának felépítése - írja a Piac és Profit. 

A felmérés eredményei szerint elsöprő többség, a válaszadók 82 százaléka családi házat választana, míg csak 13 százalékuk preferálná a lakást. A lakóhely tekintetében a megkérdezettek több mint fele kisvárosban, faluban vagy adott esetben településektől távol, a semmi közepén élne a legszívesebben, és csupán a válaszadók harmada nagyvárosban, megyeszékhelyen vagy éppen a fővárosban. Érdekesség, hogy a jelenleg is budapesti lakosok közel kétharmada a fővároson kívül képzeli el álomotthonát.

A megkérdezettek több mint fele 70-150 négyzetméter közötti otthonban képzeli el magát, érdekesség viszont, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé vágyunk nagyterületű ingatlanokra. Míg a 15-19 évesek fele 150 négyzetméter fölötti ingatlanról álmodozik, addig ugyanebben a méretben az 50 év fölöttiek csupán 21 százalék-a élne. A földszintes és emeletes lakóhelyek egyaránt kedveltek (44 és 42 százalék), viszont itt is megfigyelhetők korosztálybeli különbségek: 40 év fölött már inkább a földszintes otthonokat részesítik előnyben a válaszadók.

A stílus tekintetében a legtöbben modern házban élnének a legszívesen (41 százalék), míg a második legkedveltebb a mediterrán dizájn. Utóbbiban inkább a nők (21 százalék) és a magasabb végzettségűek (22-25 százalék) laknának előszeretettel.

Az építőanyagok közül továbbra is a tégla a legkedveltebb, a válaszadók több mint fele építkezne ezzel az anyaggal. Kiegészítésként pedig kertet, erkélyt vagy teraszt, illetve garázst választanának a legtöbben, míg a padlás a legkevésbé népszerű. A fenntarthatóságot támogató energiatakarékos megoldások népszerűsége – mint például a napelem vagy a hőszivattyú – az életkor és az iskolázottság előrehaladtával nő: az 50-59 éves korosztály számít a leginkább tudatosnak ebben a kérdésben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés