Hirdetés

Valami nagyon furcsa dolog történik Budapesten: ez rá a magyarázat

 portré

Olyan drágák az albérletek, hogy egyre több lakást inkább ki se vesznek.

Országosan több mint 16 ezer, Budapesten több mint 10 ezer kiadó ház vagy lakás volt elérhető idén ősszel, ami jelentősen több, mint az elmúlt időszakban bármikor – írja az Ingatlan.com elemzése alapján a Telex. Ilyenre utoljára 2021-ben volt példa, amikor a koronavírus-járvány miatt robbanásszerűen megnőtt az albérletkínálat.

Augusztus és szeptember között országosan minimálisan csökkentek, Budapesten minimálisan nőttek az albérletárak. Éves szinten országosan 9,6 százalékkal, Budapesten 9,9 százalékkal nőttek, amivel folytatódott a trend, amelynek részeként 2021 óta nagyjából évi 10 százalékkal emelkednek az albérletárak.

Az év első felében gyakran növekszik a kiadó lakások száma, szeptemberben azonban jellemzően sokan vesznek ki lakást, így ilyenkor be szokott zuhanni a kínálat. Idén azonban nem történt ilyen, ami az Ingatlan.com elemzése szerint azért történhetett, mert:

  • annyira magasak az albérletárak, hogy sokan inkább nem vesznek ki lakást;
  • a korábbiaknál jobb feltételek között lehet ingatlant vásárolni, így sokan inkább ezt választják bérlés helyett.

Budapesten a legtöbb kiadó lakás a XIII. és a II. kerületben van, itt jellemzően 250-350 ezer forintért lehet kivenni egyet. A nagyvárosok közül Debrecenben van a legtöbb elérhető albérlet, itt 230 ezer forint az átlagár.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés