Hirdetés

Irgalmatlan botrány a Samsung gyárnál: leállt a termelés, több száz dolgozó sztrájkol Indiában

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Samsung Electronics egyik kulcsfontosságú dél-indiai gyárában leállt a termelés kedden, miután több száz alkalmazott kezdett sztrájkolni a magasabb bérekért. 

A dél-koreai székhelyű Samsung, India legnagyobb fogyasztói elektronikai cége, az országot kulcsfontosságú növekedési piacként tartja számon, és versenyez az LG Electronics-szal, hogy mindent gyárthasson a televízióktól és hűtőszekrényektől kezdve a okostelefonokig. A sztrájk által sújtott Sriperumbudur-i üzem, a Samsung két indiai gyára közül a kisebb és mintegy 1800 embert foglalkoztat. Itt nem okostelefonokat, hanem elektronikai termékeket gyártanak - írja a CNN. 

Két forrás azt állítja, ez a gyár 20-30%-kal járul hozzá a Samsung éves, 12 milliárd dolláros indiai bevételéhez. 

Több száz munkás sztrájkolt, még sátrakat is állítottak fel

Hivatkozás másolása

A Chennai közelében lévő gyár előtt "határozatlan idejű sztrájk" feliratú plakátok jelentek meg, a több száz, céges egyenruhát viselő munkás pedig sátrakat állított fel, hogy a sztrájk idején is árnyékot biztosítsanak maguknak a hőség ellen. E. Muthukumar szakszervezeti vezető elmondta, szerdán már a harmadik napja lesz a sztrájknak. A tüntetők magasabb béreket, jobb munkaidőt követelnek, és azt akarják, hogy a Samsung ismerje el az Indiai Szakszervezetek Központja csoport által támogatott szakszervezet megalakulását.

A sztrájk miatti leállás a gyár napi termelésének mintegy felét érintette. A történtek a Samsung részvényeire is hatással voltak, 1,9%-os csökkenéssel zártak Szöulban.

A Samsung délnyugat-ázsiai vezérigazgatója, JB Park és más magas rangú vezetők látogatást tettek a gyárban, hogy megoldást találjanak - árulták el a helyzetet jól ismerő ismerő személyek. Park az Újdelhihez közeli Gurugramból felügyeli a Samsung indiai piacát.

Muthukumar elmondta, hogy a cég vezetőségével folytatott keddi megbeszélések során nem született megállapodás. Veera Raghava Rao, Tamil Nadu munkaügyi minisztere elmondta, hogy a munkavállalók és a vezetőség közötti tárgyalások folyamatban vannak, de egyelőre nincs jelzés arra vonatkozóan, hogy mikorra várható az ügy megoldása.

A Samsung India szóvivője hétfőn elmondta, hogy a cég aktívan foglalkozik a munkavállalókkal, „hogy kezelje az esetleges panaszokat, és megfeleljen az összes törvényi előírásnak és szabálynak.”

A gyár előtt mintegy 800 munkás írta alá a tiltakozásukat rögzítő jegyzéket.

A sztrájk a közelgő indiai ünnepi szezon előtt történik, amikor a fogyasztók ajándékokat vagy személyes használatra szánt termékeket vásárolnak, a gyártók által kínált vonzó kedvezményekkel. "Egy ilyen mértékű sztrájk megnehezíti a Samsung termelésének felfutását az októberben kezdődő, rendkívül fontos ünnepi szezon eladásai előtt” - mondta Prabhu Ram, a Cybermedia Research egyik alelnöke.

Dél-Koreában a Samsung Electronics legnagyobb munkavállalói szakszervezetének 36 500 tagja - akik magasabb béreket és juttatásokat követeltek - júliusban és augusztusban több napon át sztrájkolt. A Samsung azonban akkor azt közölte, hogy az akció nem okozott fennakadást az ottani termelésben.

Indiában az alkalmazottak elárulták, hogy a dolgozók azonos bérezést követelnek az azonos tapasztalattal rendelkezők számára. "Ha a Samsung adott volna nekünk megélhetési bért és tisztelettel bánt volna velünk, nem gondoltunk volna arra, hogy belépjünk egy szakszervezetbe” – mondta egy munkás a gyár előtt, aki a neve elhallgatását kérte, ugyanis fél az esetleges megtorlástól. Aggodalmaikat néhány indiai politikai vezető is támogatta, akik részt vettek a keddi tiltakozáson.

Az egyik plakát a gyár előtt arra figyelmeztette az állami munkaügyi tisztviselőket, hogy ne támogassák a vezetőséget: "Beszéljék meg és oldják meg a szakszervezet követeléseit a szakszervezeti tisztviselőkkel" - írták.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés