Hirdetés

Már a botoxot is hamisítják? Egy tucat nő került kórházba a szépészeti beavatkozás után

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egyesült Államok kilenc államából tizenkilenc ember érzékelt káros reakciókat, miután olyan botoxot kaptak, amelyeket engedély nélkül, képzetlen személyektől vagy nem orvosi ellenőrzés mellett adtak be - közölte az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja.

A központ tájékoztatása szerint kilenc embert kellett kórházba szállítani a kezelések után, négyet pedig botulizmus (egy ritka, de veszélyes bénulásos betegség) elleni antitoxinnal kezeltek, mert aggályos volt, hogy a botulinum toxin az injekció beadásának helyén túlra is terjedhetett - írja a CNN

A CDC szerint a 19 érintett személy közül mindenki nő, és az érintettek 25 és 59 év közöttiek. Egy kivételével mindegyikük arról számolt be, hogy kozmetikai célból kapta az injekciót. Több állami és helyi egészségügyi hivatal, valamint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala vizsgálja a bejelentéseket. A CDC ugyanakkor azt javasolta, hogy mindig kérdezzük meg a szolgáltatókat, hogy rendelkeznek-e engedéllyel és képesítéssel az injekciók beadására, valamint kérdezzük meg azt is, hogy a termék az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által jóváhagyott-e, és megbízható forrásból származik-e. Ha kétség merül fel, akkor pedig inkább ne adassuk be az injekciót. 

A botulizmus egy ritka, de súlyos betegség, amelyet a baktériumok által kibocsátott toxinok okoznak, amelyek az idegrendszert támadják meg. A tünetek között szerepelhet homályos vagy kettős látás, nehézlégzés, fáradtság, furcsa beszéd vagy rekedt hang. Ha nem kezeljük a tüneteket, akár izombénulás is kialakultak órákon vagy napokon belül, ami akár halálos kimenetelű is lehet. A Clostridium botulinum baktérium a Botox és hasonló kozmetikai anyagok összetevője. A botulinumtoxin tisztított formáját az FDA engedélyezte, hogy engedélyezett egészségügyi szolgáltatók kozmetikai kezelésként használják. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés