Hirdetés

Nyolc év börtönt és tízmilliós bírságot is kaphat az adócsaló magyar zenész

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

20 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek: a Naphire.hu információi szerint hosszú évekre rács mögé kerülhet, sőt, tízmilliós büntetést is kaphat.

Mint ahogyan arról a Naphire.hu is beszámolt: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy közismert zenészt, aki a bizonyítékok szerint eltitkolta jövedelmét az adóhatóság elől. Sajtóhírek szerint 100 millió forint körüli összeget kapott az internetes videóinak megtekintései után, de ezt nem vallotta be az adóhatóságnak és meg sem fizette a 20 milliós közterhet. A Naphire.hu értesülése szerint egyszerre több eljárás is indul ilyen ügyekben, a nyilvánosságra került adatok alapján pedig az ismert zenész akár rács mögé is kerülhet. 

“Meg kell különböztetni a büntetőjogi és a közigazgatási eljárást egymástól” - kezdte megkeresésünkre Dr. Magyar György. 

Dr. Magyar György
Dr. Magyar György

“A költségvetési csalás miatt indult büntetőügy 50 millió felett van, ezért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha valaki folyamatosan, üzletszerűen csinálja, akkor 5 évtől 10 évig is terjedhet”

- mondta a Naphire.hu-nak az ügyvéd, aki azonban azt is hozzátette: “ha vádemelés előtt kifizeti az összeget, akkor a büntetése korlátlanul enyhíthető. Ez azt jelenti, hogy 5 év alá is lehet menni, kettőre is, és ha az évek csökkentek, a büntetést fel is lehet függeszteni.”

A zenész ügyében ugyanakkor egy másik eljárás is indul ezzel egyidőben, aminek szintén súlyos és fájó következményei lehetnek. 

“Az adóügyi eljárásnak ebből a szempontból nincs köze a büntetőügyhöz, ezt élesen el is kell különíteni tőle. Az adóhatóság egy adóvizsgálatot hajt végre és ez alapján kap majd az illető bírságot” - folytatta Dr. Magyar György, aki kérdésünkre azt is elmondta, a bírság akkora összeg is lehet, mint a be nem fizetett adó. 

“Általában a bírságban benne van a dupla emelés, mint ahogy ez látszik is a közéletben. Ha valaki nem tisztességesen adózik, és fizet, akkor a bírsága még egyszerese annak, amivel tartozik” 

- mondta az ügyvéd lapunknak.

“Akkor jár jól, ha befizet” - összegezte Dr. Magyar, hozzátéve: ha ez megtörténik, akkor a közigazgatási eljárásban is lehetnek enyhébb következményei az ügynek, és a büntetőügyet is meg lehet úszni felfüggesztett szabadságvesztéssel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés