Hirdetés

Megfosztották Bobit a világ legidősebb kutyájának címétől

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Bobi kutyát posztumusz megfosztották a világ legöregebb kutyája címétől, mert vita alakult ki a valódi korát illetően.

A Guinness World Records (GWR) közölte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tavaly elhunyt kutyus valóban olyan idős lenne, mint ahogyan azt a gazdái állították - írja a BBC. Ahogy azt korábban a Naphire.hu is megírta, a portugál masztiffot tavaly februárban jegyezték be a Guinness Rekordok könyvébe, mint a valaha élt legidősebb kutyát. Bobi ezzel megdöntötte az 1939 óta fennálló rekordot. Októberben azonban 31 éves korában elhunyt az állat.

Most a szervezet azonban azt mondja, hogy a mikrochip, amely állítólag Bobi korát igazolja, nem volt elegendő bizonyíték a tavaly februárban odaítélt cím elnyeréséhez.

A GWR közölte, hogy még nem állapították meg, melyik kutya az új rekordtartó.

A BBC kiemelte, hogy a portugál masztiff jellemzően 12-14 évig él. Amikor Bobi megkapta a díjat, akkor a gazdái állítása szerint 30 éves volt. A szervezet azonban a múlt hónapban vizsgálatot indított a cím elnyeréséhez használt bizonyítékokkal kapcsolatban, miután kétségek merültek fel a Bobi életkorát bizonyító információk megbízhatóságával kapcsolatban.

A GWR közölte: "Nem volt olyan meggyőző bizonyíték, amely véglegesen bizonyítani tudná Bobi születési dátumát".

"Mivel jelenleg semmilyen meggyőző bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, egyszerűen nem maradhat Bobi a rekordtartó".

Bobi tulajdonosa, Leonel Costa nem kommentálta a rekord eltörlését, de korábban azt mondta, hogy a kutya korának valódiságával kapcsolatos gyanú "alaptalan".

A múlt hónapban Danny Chambers, a Királyi Állatorvosi Kollégium munkatársa a Guardiannek azt mondta, hogy "egyetlen állatorvos kollégája sem hiszi", hogy a kutya valóban 31 évig élt volna.

Az eddigi legidősebb kutya az ausztrál Bluey volt, aki 1939-ben, 29 évesen és 5 hónaposan halt meg.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés