Hirdetés

Billie Eilish ledobta a bombát, olyan bejelentést tett, amire senki sem számított

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Billie Eilish bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a legújabb, szám szerint harmadik stúdióalbuma, ami valószínűleg az idei év egyik legnagyobb dobása lesz.

A sztár elmondása szerint harmadik lemeze, a Hit Me Hard And Soft május 17-én jelenik meg, előzetes kislemez nélkül, hogy a rajongók "egyszerre" hallhassák a teljes alkotást - írja a BBC.

A bakelit példányokat újrahasznosított vagy ökovinylre fogják préselni, a csomagolás pedig újrahasznosított anyagokból készül majd.

Az albummal kapcsolatban egy fenntarthatósági tervet is közzétett, amelynek célja, hogy minimalizálja a kiadás környezetre gyakorolt hatását.

Eilish nyers, növényi alapú tintát és vízalapú diszperziós lakkot is használ majd. Zsugorfólia helyett az album borítói 100 százalékban újrahasznosítottak és újrafelhasználhatóak lesznek.

Ez a lépés a bakelit eladások folyamatos fellendülése közepette történik, csak az Egyesült Királyságban tavaly 5,9 millió darabot adtak el.

A vinyl azonban műanyagból készül, ami jelentős környezeti hatással jár, és gyakran nem újrahasznosítható anyagokba csomagolva kerül forgalomba.

A Keele Egyetem kutatóinak becslése szerint a bakelitlemezek általában körülbelül 135 g PVC-t  tartalmaznak, amelynek szén-dioxid-kibocsátása 0,5 kg.

E számítás alapján az Egyesült Királyságban a vinyl szokása 2700 tonna szén-dioxidot termelt, mielőtt a szállítást és a csomagolást figyelembe vennénk. Ez közel 560 ember teljes lábnyoma évente.

Eilish, aki régóta kampányol a klímavédelemért, a Billboard magazinnak elmondta, hogy úgy érezte, kénytelen foglalkozni a problémával.

"A szüleim mindig is tudatában voltak annak, hogy minden döntésünknek és cselekedetünknek hatása van valahol vagy valakire, jó vagy rossz, és ez megragadt bennem" - mondta a többszörös Oscar- és Grammy-díjas énekesnő.

"Nem hagyhatom figyelmen kívül, amit tudok. Egyszerűen nem így neveltek, és nem is így akarom élni az életemet".

A bejelentés azután történt, hogy Eilish kritizálta azokat az előadókat, akik az albumeladások növelése érdekében többféle vinyl formátumot adnak ki, és ezt a gyakorlatot "nagyon frusztrálónak" nevezte.

"Egy olyan korban élünk, amikor valamiért nagyon fontos néhány művésznek, hogy mindenféle különböző bakelitlemezt és csomagolást készítsen" - mondta Eilish egy korábbi interjúban a Billboardnak - "ami növeli az eladásokat és a számokat, és több pénzt hoz nekik".

Miután az énekesnő édesanyja, Maggie Baird közbeszólt, hogy rámutasson, hogy a többszörös vinyl-kiadások által megnövelt eladások nagyon is "számítanak a listavezető albumoknál", Eilish válaszolt: "Nem is tudom kifejezni neked, hogy ez mekkora pazarlás".

Ennek ellenére Eilish nyolc bakelitváltozatot fog kiadni a Hit Me Hard And Softból. Az artwork és a track-lista azonban minden kiadáson ugyanaz marad, minimalizálva ezzel a többszörös vásárlás iránti igényt.

A standard fekete változat 100 százalékban újrahasznosított fekete vinylből készül majd. A fennmaradó hét színes kiadás Eco-mix vagy BioVinyl lemezből készül majd.

Az Eco-mix más albumok levágott anyagainak újrahasznosításával készül, függetlenül attól, hogy milyen színű lemezeket használtak. Ez az eljárás azt jelenti, hogy minden lemez egyedi színű lesz.

Az egyes LP színeket BioVinyl felhasználásával készítik, az eljárás során a polivinil-klorid gyártásához használt kőolajat újrahasznosított használt étolajjal helyettesítik.

A BioVinyl segít 90 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a hagyományos LP-khez képest, miközben a hangminőség megmarad.

Ezen kívül Eilish újrahasznosított anyagokból fogja gyártani a kazettákat, turnéjának merchandise pedig maradék készletből, organikus vagy újrahasznosított poliészterből vagy pamutból és nem toxikus festékekből készül majd.

Az énekesnő a Billboardnak elmondta, reméli, hogy más művészek is "átveszik majd ugyanezeket a gyakorlatokat, és végül ezek válnak majd szokássá. Ez tényleg ilyen egyszerű".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés